Friday, November 20, 2009

Weekend time!!! Hooyeeee...

Arini dah Jumaat! Yippi...aku dah naik bosan duduk kat ofis ni. Tak sabar nak tggu weekend. Dan masanya dah sampai!

Esok ptg dah planning nak gi main futsal kat PJ. Ada member ajak join team company diaorg sebab x cukup pemain. Aku dah 6 bulan stop bersukan...ni tetiba nak join tournament..aku rasa ada yg pengsan esok ni...heheee..

Ahad plak kena teman housemate bw adik dia gi jalan2. Adik2 dia belajar kat Sabah n transit KL sebelum balik Taiping. So, aku kena tolong bawa lar diaorg ni gi jalan tgk Shah Alam. Aku ok jer takat nak gi meronda..bab2 nak bawa window shopping jer yg aku kena fikir 2-3 kali. Aku memang malas giler nak indow shopping. Maybe aku sekadar antar jer kot...nanti pandai2 lar aku cari port nak lepak sementara tggu diaorg ni! Maybe MPH kot? Skrg MPH tgh sale kat SACC mall. Member akan dpt 15% less klu non member dpt 10%. Ok lar tu...korang yg dekat2 area shah alam...moh ler kita gi MPH.

Planning utk hari Ahad x pasti lagi. Maybe tgk wayang kot! Apapun ank tgk gak citer 2012 ngan pisau cukur tu.

Oklar...selamat berhujung minggu ek! Lupakan semua stress kat ofis. Jom kita ber hoyeee...

Have a nice weekend!







Latest update: Aku dah tengok 2012! Memang best giler! Aku dah baca ramai review orang tentang filem ni yg cakap citer ni tak logik...tapi nasihat aku senang jer, kita tengok filem sebab kita nak enjoy dan tak nak pening2 kepala! So, saper yg belum tengok gi lar. Memang tak mengecewakan! Superb!!!

Wednesday, November 18, 2009

2012 & Pisau cukur???

Malam semalam tiket wayang murah. Ari rabu kan Super Wednesday. So aku dah berkira2 nak tgk wayang. Dalam kepala dah set 2 movie. Dari blog2 aku yg baca ramai yg rekemen tgk citer pisau cukur ngan 2012.

Tp...skrg ni susah betul nak rancang apa2. Boleh kata tiap2 petang hujan. Ptg smlm pun hujan lebat. Aku smpi umah dah 7.30...ngan basah kuyup lagi...wayang start 8.30. Nak tgk wayang apa mandi belum....tiket pun belum tempah!

Last2 planning batal. Lepak umah jer lar sambil masak meggi kari + telur...fuhh..memang terangkat...sedap siut...heheeeee..

Saper yg pernah tgk 2-2 movie ni? Kasi lar advice skit yg mana best?

Ok..babai..

Monday, November 16, 2009

Mak..o..mak..

Kebelakangan ni apa yg aku buat semua rasa tak kena. Duduk salah...berdiri pun terasa salah...tapi klu baring rasa sedap2 jer....heheehee..

Semalam aku call mak di kampung. Macam biasa mesti kuar suara sedih dari mulutnya,

" Bila kamu nak balik ni? Kat kampung tengah musim buah skrg. Balik lar klu nak rasa makan durian."

"Kamu ni...klu dulu masa belajar kot ler tak sempat balik...tak sempat nak call mak. Tapi ni dah habis belajar pun kamu macam tu jugak!"

Susah betul duduk berjauhan ngan family ni. Aku pun kadang2 keliru. Mak yg tak faham aku atau aku yang x faham mak. Bukan tak nak balik, bukan jugak aku lupa mak ngan ayah kat kampung. Tapi masalah masa yang membatasi.

Aiii...susah hati aku....

"Sabarlah mak raya aji ni mesti balik punya!"

Tuesday, September 29, 2009

Mission accomplish....

Assalammualaikum....

Arini dah masuk 10 Syawal. Arini gak aku dah start keje balik. Tapi cam biasalah bila dah cuti lama tu 1st day start keje balik banyak main2 lagi. Enjin slow jer....nak berfikir pun malas duk kat ofis ni.

Best betul cuti raya kali ni. Lama giler! Aku bertolak balik Tepeng Jumaat petang lepas. Highway sesak gak tapi ok lar lagi...kalau x bersesak x raya lar maknanya kan! Semua R&R aku singgah saje nak tgk2 gelagat org. Tak berenti pun...tumpang lalu jer...kasi bikin sesak lagi...heheeee...

Macam aku war2 kan dlm entry lepas. Disebabkan last minit dapat duit raya, aku x der lar sempat nak bershopping raya sakan. Aku cuma beli untuk mak ngan ayah jer. Untuk diri sendiri aku hold dulu. Niatnya raya kedua baru aku nak gi The Store Taiping Jaya utk belek dan beli kemudian blah.

Masa dah raya kedua niat aku masih lagi tertangguh. Masuk raya ketiga adik aku dah start kira collection duit raya dia. Banyak jugak budak tu dapat. Setelah mencapai kata sepakat kami dua beradik ambil kata sepakat, hajat kami yang tertangguh selama ni akhirnya tercapai.

Akhirnya Sony Playstation berjaya menjadi milik kami berdua! Memang dah lama sangat aku berhajat, baru kini aku mendapat. Walaupun baju raya aku tak dapat, tak mengapa...Sony Playstation...luka ku dah terubat....hheeee....

Wednesday, September 16, 2009

Pantun Raya 4 kerat daaa....

Assalammualaikum.....



Adik comel bermain api,
Tersilap main terbakar jari,
Apa dah jadi ngan aku ni,
Ahad nak raya persiapan tak buat lagi.

Kuih bahulu, kuih semprit,
Mana cukup makan sekeping,
Semalam baru bos bagi duit,
Hahahaaa....malam ni wa gi shopping.

Berpakaian indah di pagi hari,
Buat menyambut rakan dan taulan,
Maaf di hulur pengganti diri,
Tanda ingatan tak luput di fikiran.

Kalau ada jarum yg patah,
Jangan disimpan di dalam peti,
Kalau ada silap dan salah,
Jangan simpan di dalam hati.

Malam raya pasang pelita,
Pelita dipasang ceria suasana,
Selamat hari raya buat semua,
Moga berbahagia disamping keluarga.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!
MARI SEMUA KITA BERGUMBIRA.....YEHAAAA!!!!

Thursday, August 20, 2009

Ini kenangan Ramadhan aku...

Assalammualaikum...

Selamat menyambut Ramadhan al Mubarak jua selamat menjalani ibadah berpuasa kepada semua semua pembaca blog aku. Terlebih dulu kena minta maaf byk2 kalau ada yang terasa dengan entri2 aku sebelum ni. Kesalahan korang?? Jangan risau...mana ada buat salah. Kalau ada pun aku maafkan ok! 0-0!

Bercerita tentang Ramadhan, teringat kisah aku dulu2 masa zaman budak sekolah. Nakal sikit aku ni. Pernah gak beberapa kali ponteng puasa dengan hanya minum air kolah kat surau sekolah.

Air kolah?? Yer...betul...air kolah kat sekolah rendah aku dulu. Masa tu rasa sedap bukan main air kolah tu....sejuk jer bila melalui kerongkong aku yg tengah dahaga gila time tu! Dingin sekali....ahhh....sedapnyer...heheeee...

Ada lar 5-6 kali gk aku telan air kolah tu...sebab tak tahan sangat ngan cuaca panas. Bila rasa dahaga jer...aku minta kebenaran kat cikgu cakap nak gi tandas tapi sebenarnya melencong gi surau. Korang mesti tanya kenapa aku x minum jer air paip kat dalam tandas kan? Dulu aku fikir air dalam tandas tu kotor. Mana bleh minum. Buat basuh u'ukk..boleh lar...Sebab tu aku x minum air paip kat tandas. Amacam? Bijak tak aku! Heheheee....

Suatu hari nak jadi cerita, ustaz kat kelas aku telah membuka satu rahsia besar! Yang bila aku igt aku akan muntah hijau dibuatnya! Nak tau apa? Ustaz cakap, kolah kat surau tu dah lama x basuh. Tak tahu apa yang ada dalam kolah tu sebab kolah tu bertutup. Mungkin ada cicak mati....jadi air kolah tu tak selamat diminum. Masa ustaz cakap macam tu terfikir gak oleh akal aku yang bijak ni....errmmm...patut ar rasa air kolah lain jer dari air paip mungkin betul kot cakap ustaz tu. Sejak dari tu aku tak minum lagi air kolah. Kalau dahaga sgt aku rembat air paip kat kantin. Caranya?? Mudah jer! Aku buat2 basuh muka sambil2 tu telan lar air. Tapi xboleh buat kerap sangat. Orang mudah perasan...heheeee...

Tapi tu dulu...cerita masa aku sekolah rendah! Sekarang mana ada buat lagi....heheee...apa kelas minum air paip klu x pose...kat ofis aku ni kan ada mineral water bertong-tong....rembat jer....heheeee....woi...aku acah jer ar!

K, ar aku stop dulu setakat ni. Malam ni bz ler aku ek..yer lar, nak list down bazar2 ramadhan sekitar shah alam ni....kena susun ikut hari supaya x tertinggal...pastu nak fikir esok nak sahur apa...nak buka ngan apa lak...haiii...bz ni....opppsss.....lupa lak...malam ni dah start terawih gak! Jadi jangan buat2 lupa ek!

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA! MOGA KEDATANGAN RAMADHAN KALI INI MENDATANGKAN SERIBU RAHMAT UNTUK KITA! AMIN....

Wednesday, August 12, 2009

Buat seorang sahabat...

Sahabat,
Saat wajahmu ku tatap,
Ada titik halus yang jernih bertakung
di empangan matamu,

Maaf bila aku kasar berbicara denganmu.
Maaf bila aku sering menuturkan maaf tapi
masih sering melakukan kesilapan yang sama,
mengulang tingkah yang serupa.

Sahabat,
Terputuskah persahabatan andai hati sering terluka?
Untuk apa bersahabat jika sering dirundung duka?
Izinkan aku melangkah pergi.

Maaf sahabat,
Aku mengundur diri.
Kita tamatkan semua disini.

Thursday, August 6, 2009

Kala rindu datang bertamu...ku taip namamu dalam...

Assalammualaikum....

Saat membaca tajuk, mungkin kamu terfikir mood apakah yang melanda aku saat ni? Melankolik kedengaran agaknya....heheeee...tapi aku mana main jiwa2 ni!

Aku nak bercerita tentang apa kali ni ek?

Ermm....wei, korang pernah x jumpa ngan seseorang yang korang pernah cinta ke atau minat dari zaman silam korang? Aku pernah...errmm...sebenarnya baru jer jumpa...bila??....hehehe...semalam. Tapi bukan jumpa secara realiti lar. Aku jumpa dalam friendster. Terus add...arini dia dah add aku lar....hehehee....jadi..ni lar sebenarnya perkaitan cerita ngan tajuk aku di atas.

Teman ini aku kenal masa aku sekolah rendah dulu. Cinta pertama??? Errmm...x tau lar nak kata cinta ker tak sebab masih budak2 time tu...tapi memang aku suka sgt dia ni. Dia ni bukan org pertama yg aku suka tapi orang kedua aku jatuh suka masa zaman2 sekolah dulu . Sebab tu...aku masih ingat dia sampai skrg.

Dulu aku selalu sampai sekolah awal, pastu tunggu dok terconggok kat bawah pokok tepi pagar tunggu budak ni datang. Rumah budak ni kat area perumahan seberang jalan sekolah aku, jadi aku mmg tiap2 hari jadi penunggu setia kat tepi pagar tu. Bila nampak orang galas beg warna hijau melintas...hati aku berdebar bukan main....yelah muka mana nmpk sebab jauh....aku nmpak warna beg jer dulu. Aku tak tegur pun sebab malu...cuma tgk dari jauh jer. Tapi aku tau dia mmg perasan aku dok perati dia. Kenapa? Err....hehheeee...sebab dia senyum jer ngan aku...tu makna suka lar kan? heheee...

Kami berkawan sampai aku tamat darjah enam lar jugak. Masa aku masuk sekolah menengah terus tak berhubung.....sebabnya...aku tak ingat lar. Sampai lar smlm ni baru jumpa balik...tu pun dalam friendster jer. Macam mana aku dapat? Semalam aku gatal tangan....gi google nama dia...sekali ada kuar lar plak. Senang kan nak cari orang sekarang!

Errrmmm....tadi aku buka profile dia. Ada berita baik lar....korang tau apa? Hehheeee....tang status tu ada tulis "single" lar...heheheee...mungkinkah ada jodoh bertemu kembali?? Apakah???hehehehee...tunggu jer lar ek!

Thursday, July 23, 2009

Kerana malam tadi malam Jumaat....dah titis air pun berguguran..

Aku sampai rumah tepat pukul 7.00 mlm. Sampai jer rumah, aku tgk...rumah bergelap! Aiii....mana teman2 hosmate aku ni. Tak balik2 lagi ker? Tiba-tiba....

"Tut..tut..tut.." bunyi mesej masuk lar plak.

"Malam ni aku x balik umah. Tak payah tunggu aku balik. Kasi kunci pintu baik2."

Aku tersengih2 dlm hati. Ini peluang baik! Hari ni hari Khamis....23hb...hahahhaa...terbaek dari ladang ni....gelak jahat aku dalam hati!

Hujan yang turun lebat sejak dari petang...telahpun membawa ke malam. Fuhhh....sejuknya! Ni kalau ada sesuatu yang menghangatkan ni....fussshh....bestnya! Lantas ku capai telefon sekali lagi, segera ku tekan punat2 yang tertera di skrin. Setelah terdengar suara menjawab disebelah sana, kami berbual seketika.

Ermmm.....sementara menunggu yang ditunggu tiba, baik aku mandi dulu. Lalalalalaa....malam ni malam Jumaat....malam ni malam Jumaaat...aku bernyanyi2 riang....hati plak berbunga lain macam.....senyum dari tadi tak lepas terukir dibibir...Lepas mandi aku pakai wangian2 skit...tukar baju bersih dan tercium-cium diri sendiri....fushhh....wanginya aku ni...hahahahaa...

"Tokk...tokk.." kedengaran pintu diketuk dari luar!

"Yess...dah sampai pun!" jerit aku girang dalam hati!




"Tadi ada order pizza ngan chicken wings yer! Ni ordernyer cik...semuanya rm 41.20!"

Burrrppp.....alhamdulillah....kenyang aku arini...gaji masuk petang tadi lar....lalalaalalalaaaa...korang fikir apa???? hahahahaaaa...

Kisah aku dan getah pemadam....

Assalammualaikum....

Korang pernah berjudi x? Aku pernah tau. Tapi masa tu aku tak tahu pun kategori permainan yang aku main tu ada unsur2 perjudian. Citer nyer begini....

Masa zaman aku sekolah rendah ada sejenis permainan yang mana aku panggil permainan ni main lawan getah pemadam (disebut juga rubber). Permainan ni amat glamer diwaktu2 mengisi masa lapang dan bleh dimainkan dimana2...kat surau, kat kantin, kat bawah pokok tepi padang dan jugak dalam kelas (sementara tunggu cikgu nak bertukar kelas).

Permainan ni senang jer. Korang cuma perlu ada getah pemadam, x kiralah yang pensil punya ker atau pen. Mesti ada 2 pihak yang berlawan dlm satu-satu masa. Permainan ni tak ada peraturan. Korang gerakkan jer sesuka hati getah pemadam korang menggunakan satu jari. Umpan getah pemadam musuh korang menghampiri korang punya. Agak-agak boleh lipat, korang gerak kan getah pemadam korang telangkup atas getah pemadam pihak lawan. Pemenang ditentukan melalui getah pemadam siapa yang berada di atas getah pemadam lawan, dia lah pemenangnya. Masa permainan ni tgh hangat, aku punya 2 kotak pensil 2 tingkat yang penuh dengan getah pemadam. Macam-macam gambar ngan warna ada.

Bila getah pemadam dah terlalu banyak, maka timbul lah idea bertaruh. Yer lah...ada sesetengah member yang nangis2 minta pulangkan getah pemadam diaorang ni bila dah kalah. Mana acikan! Jadi untuk mengelakkan pergaduhan berlaku kami ubah cara bermain. Pihak yang kalah tak perlu serahkan getah pemadam tapi kami letak ubat pensel tekan jadi taruhan...alaaa...orang panggil "nit pensel". Jumlah ikut persetujuan bersamalah. Kami x bertaruh duit sebab dulu2 mana ada bawa duit banyak pergi sekolah.

Suatu hari, cikgu besar ngan pengawas sekolah buat pemeriksaan mengejut kat setiap kelas. Setiap beg pelajar diselongkar. Mana-mana pelajar yang bawa lebih dari 2 getah pemadam, semua kena rampas dan diambil nama. Tu hari yang sangat memalukan aku. Yelah aku tak sempat nak bawa sorok. Beg aku kena selongkar. 2 kotak pensel 2 tingkat yang penuh ngan getah pemadam aku dirampas. Pada masa kejadian aku tak berada dalam kelas. Aku kat kelas lain tengah menyelongkar gak beg pelajar lain. Aku buat apa? Aku pun pengawas sekolah jugak lar...heheheeee.....Guru besar sekolah aku sampai geleng kepala bila tahu aku terlibat sama.

Tapi tu kenangan dulu. Lepas tu aku dah serik x main lawan getah pemadam dah. Kami isi masa lapang ngan main tutup botol jer!

Wednesday, July 15, 2009

Kadangkala kita lupa....

Ayah selalu pesan dulu, "Walau dimanapun kita berada atau siapa pun yang kita ingin jadi, jangan sampai lupakan Tuhan.... lupa keluarga dan lupa asal-usul!Di mana kita berada hari ini, tidak akan menjamin dimana kita akan berada pada hari esok."

Pesan ayah itu aku ingat sampai sekarang dan sentiasa aku semat dalam hati. Ayah pesan lagi, "Dalam hidup kita tidak akan puas. Lagi banyak yang kita dapat, lagi banyak yang kita inginkan. Itulah nafsu! Dan sebaik-baik meminta, pinta dengan Allah! Jangan malu....selalulah berdoa. Doa hamba yang merayu dengan sepenuh hati akan sentiasa didengari Allah."

Ayah jarang bersuara. Sesekali ayah bersuara, kata2nya terasa sejuk dihati. Ayah jarang ketawa tapi ketika ketawa, lucunya mencuit hati.

Pagi tadi aku hubungi ayah, saja untuk bertanya khabar. Macam selalu, ayah akan bertanya bila nak balik? Jawapan aku biasalah. Hujung bulan nanti. InsyaAllah....memang akan balik pun sempena kenduri sepupu yang akan dilangsungkan hujung bulan ini.

Baru-baru ni banyak perkara yang berlaku dalam hidup aku, membuatkan aku rasa sedikit tersentap. Betul kata ayah, hidup jangan terlalu leka. Bila terlalu leka sesekali diingatkan Allah, hati mudah tersentuh, mudah berputus asa. Jadi tidak kira bila dan dimana pun, sentiasa bermuhasabah diri. Cari peluang membaiki diri itulah yang terbaik ketika diuji. Jangan mudah mengalah apa lagi berburuk sangka. Tuhan itu menguji bukan untuk menyakiti tapi untuk menunjukkan Dia itu sangat menyayangi.

Okaylah. Kita jumpa lagi di lain entry! Babai...dan jaga diri ek!

Thursday, July 2, 2009

Mak..mak..kenapa kita ni hidup susah? sob..sob..sob..

Dulu masa aku kecik aku selalu tanya mak, “Mak..mak..kenapa kita ni hidup susah?”

Kadang-kadang aku teringin nak makan aiskrim mahal time mak bawa aku jalan2 gi pekan. Tapi mak tak pernah bagi. Mak sgt tegas. Kalau dia kata tak boleh jangan haraplah ko akan dapat! Kalau aku nangis guling2 atas tanah pun mak tetap akan buat dunno jer. Mak akan cakap tunggu mak ada duit lebih baru mak belikan aiskrim tu. Sudahnya aku dapat makan aiskrim pop jer perasa anggur.

Suatu hari tu, mak nak ke pekan sebab nak belikan kasut sekolah baru untuk abang. Kasut abang dah koyak rabak. Mak dah tak larat nak jahit tampal. Kebetulan abah baru dapat duit jualan getah keping, abah bagi pada mak 20 ringgit suruh beli kasut baru. Abah pesan yang lebih untuk beli barang dapur.

Aku seronok sangat masa tu. Aku dah berangan nak makan aiskrim cornetto yang selalu dalam iklan tv tu! Alaa…yang model dia awek cun pegang aiskrim sambil lari2 tepi pantai tu lar. Aku dah bayangkan tentu kawan2 aku jeles aku bawa balik aiskrim cornetto sambil jilat2 depan diaorang. Boleh lar aku berlagak cam anak orang kaya kejap…hahahhaaaa…aku gelak jahat dalam hati..sampai kecur air liur aku.

Bila mak ngan aku sampai di pekan, mak pun mula lar bershopping sakan. Mak beli kasut sekolah cap ping pong untuk abang aku. Kasut tu buat dari getah. Mak cakap biar padan muka abang. Pakai kasut kain asyik koyak jer! Aku x kisah, bukan kasut aku pun…dalam hati aku dah senyum,”Errrmm…mesti banyak lagi baki duit tu. Kali ni mesti aku dapat makan aiskrim cornetto tu.”

Kasut dah beli. Gula, beras, garam, sardine tin ngan telur pun dah ada. Mak terus tarik tangan aku ajak balik. Lalu kat depan kedai aku terus batukan diri. Aku nekad kali ni apa nak jadi pun jadi lar. Keinginan aku kena dipenuhi. Mak macam biasa lar pujuk aku. Mak tabur janji2 manis lagi. Mak cakap duit mak cukup2 tinggal untuk tambang bas je lagi. Kalau aku nak gak beli aiskrim tu, jawabnya kami balik ngan jalan kaki.

Aku x peduli, aku nangis2 merayu ngan mak. Aku duduk atas lantai sambil hempas2 kaki minta mak belikan. Akhirnya mak mengalah. Mak cakap baiklah tapi dengan syarat, “Nanti balik kita balik jalan kaki. Adik sanggup tak? Tak boleh minta mak dukung adik! Janji? “ Aku angguk setuju sambil tarik nafas menghilangkan hingus yang meleleh kat hidung. Mak lapkan airmata aku lalu mak bayar harga aiskrim cornetto tu.

Itulah kali terakhir aku minta mak belikan aiskrim cornetto tu. Lepas tu aku serik minta lagi. Jauh tu aku jalan kaki ngan mak. Aku x boleh pun nak berlagak ngan kengkawan sebab sebelum sempat sampai rumah aiskrim dah habis aku makan.

Dan yang paling aku kesian, mak terpaksa menapak lebih kurang 2 batu untuk sampai ke rumah sambil sebelah tangannya menjinjit barang-barang dan sebelah lagi mendukung aku.

Sebab tu sekarang bila dah kerja, aku akan pastikan setiap apa yang mak inginkan aku akan penuhi.

“Adik, mak tengok macam cantik jer gelang emas tu, rantai tu pun cantik jugak yer…ishh..yang emas putih tu pun cantik..nampak vogue agaknya kalau mak pakai!” “Kalau beg tangan ni mak pakai ngan kasut tumit mak warna biru tu mesti cantik yer!”

“Yer mak..baik mak..mak pilih lar…”kataku sambil berlagu syahdu dalam hati! “Mak… cam balas dendam jer ni!”…huhuhuhuhuu..

Tuesday, June 30, 2009

Motor oh motor...

Assalammualaikum....


Semalam aku bawa motor, nyaris2 nak eksiden. Ni semua gara-gara berangan time tgh bawa motor ler ni. Aku x perasan ada simpang kat depan....punya lar aku pulas minyak...sekali ada kereta lalu. Nasi baik aku sempat brek! Fusshh...nasib baik brek makan! Jarak aku ngan kereta kat depan ada lar lagi 9 inchi nak kena bumper depan dia. Kalau kena memang nangis x berlagu lar....bukan aku..tuan kereta tu lar...myVi baru kuar kedai tu...hehheeee.... Aku? Cuak tu ada gak...tapi skit2 lar. Rider cam aku mana bleh takut. Kalau takut lebih baik aku jalan kaki jer (...dlm nada riak)!

Korang tahu tak, rider cam aku diumpamakan cam mentimun! Melanggar kami teruk, kena langgar pun kami gak yang teruk! Masyarakat selalu salahkan orang-orang yang bawa motor kalau eksiden. Tanggapan diaorang ni sangat negatif!

"Haaa....bawa motor laju2 lagi. Kan dah kena. Padan muka. Merempit lar lagi!"

Statement cam ni selalu kuar automatik dari mulut2 yang x der insurans. Diaorang ni tak sedar sebenarnya bukan semua kemalangan adalah disebabkan kecuaian si penunggang motor. Kami yang bawa motor, memang ler kena bawa dalam keadaan yang laju dan menyelit2 antara kenderaan. Ada sebab sebenarnya kenapa perlu kami bawa motor secara laju dan menyelit antara kereta yang beratur panjang. Antara sebabnya:


  1. Motor perlu ditunggang secara laju kerana untuk mengekalkan keseimbangan dan daya pecutan ketika penunggangan.

  2. Di jalan-jalan besar seperti di Kuala Lumpur dan Selangor yang mana jalan-jalan terdiri dari 4 lane dan diklasifikasikan highway, motor perlu ditunggang secara laju untuk mengelakkan dari dilanggar kenderaan lain yang sedang bergerak laju dari arah belakang.

  3. Rider perlu menyelit diantara kereta2 yang bersusun panjang untuk mengurangkan kesesakan. Tapi jangan risau. Kami para penunggang motorsikal sangat berhati2 sebenarnya dalam mengelak dari melukakan atau mencederakan kenderaan2 yang lain. Kami tahu anda semua sayang dengan kenderaan anda. Jadi memang kami sedaya upaya mengelakkan dari berlaku pergeseran ketika menyelit.

  4. Kami memandu laju sebenarnya disebabkan kami terlewat untuk sesuatu urusan. Berbeza dengan driver yang akan keluar awal untuk ke sesesuatu tempat kerana menyedari akan terperangkap dalam kesesakan, rider akan membudget masa seminimum mungkin untuk sampai ke suatu destinasi. Adakalanya pecutan diperlukan untuk memastikan kami sampai tepat pada masanya!

Ermm...aku rasa ini saja yang aku dapat kupaskan untuk isu harini. Kalau ada lagi aku akan update dari masa ke semasa. Akhir kata dari aku, "Tak kan rider hilang di dunia!" hehehehe...

Monday, June 29, 2009

Jika Engkau Pergi

Assalammualaikum…

Aku sebetulnya sedang berfikir isu apa yang aku ingin updatekan dalam blog aku kali ini. Dalam melayan fikiran telinga aku tertancap pada lagu yang sedang diputarkan di radio. Lagu ni nyanyian Imran Ajmain tajuknya JIKA ENGKAU PERGI.

Aku ini orangnya jika mendengar lagu, sangat suka menghayati liriknya. Dalam lagu ni, antara bait2 yang aku kira sangat puitis ialah:


Kini ku beri satu amaran
Jangan nanti jadi cabaran
Aku ingin kau memadam kenangan
Menjadi mimpi berterbangan

Jika engkau pergi bulan dan bintang tetap masih di
langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir
tentang diriku
Ku janji takkan merindui mu…

Aku kira Imran Ajmain ini sangat kreatif orangnya. Lagu2 nya banyak yang membawa maksud tersirat. Terus-terang aku sudah lama jatuh cinta dengan lagu2nya. Dan untuk kesekian kalinya aku jatuh cinta lagi dengan JIKA ENGKAU PERGI.

Mampukah kamu mengucapkan ayat sebegitu pada orang yang kamu sayang? Aku kira hanya mereka yang benar2 tabah dan keras hati mampu mengungkapkan kata2 sebegitu. Dan kalau kamu mampu, aku memang tabik spring…toing..toing…huhuhuuhu…

Ok lar, kalau kamu ingin dengar full song lagu ini, kamu google saja ok! Jumpa lagi.

Tuesday, June 23, 2009

Ohh...begini rasanya..hatiku sengsara...mengingat dia...hatiku luka...kerna tergoda oleh cinta!!!

Kes 1:

Pagi tadi aku bgun terus masuk bilik mandi. Berdiri bawah shower...buka pili... 5 saat...10 saat..20 saat..aiiihh...x der air ker....laa..budak2 ni lupa bayar bil ker...aahh...sudah..kena potong dah ni! Buka pintu bilik air.... kuar..housemate aku tersengih2 cam kerang busuk...

Housemate aku: "Cepatnya ko mandi!"

Aku: "Mana ada mandi. Air tak der. Tu lah korang x bayar bil lar ni. Tgk air pun dah kena potong!"

Housemate aku: "Memang ler x der air kuar. Ko buka pili tandas. Mana ada air kuar!"

Aku: Senyum kambing....aahhh ler...silap masuk bilik ler...


Kes 2:

Siap-siap pakai baju...pakai bedak..gi depan cermin...aisehh....pakai baju terbalik lar plak!


Kes 3:

Atas motor...tendang starter...apsal lak x boleh start ni? Tendang lagi....dan lagi...huhuhuh..apasal meragam lak motor ni? Tgk plug...ok.....minyak...ada..errmm patut lar..kunci dlm poket! huhuhuhuuuu....tgk kasut lak...alamak...warna lain2 lar pulak!


Ini antara beberapa kes yang berlaku pada aku pagi ni. Pagi ni aku rasa mengantuk sesangat! Aku ingat nak cuti tapi pk cuti yang tggl beberapa ari jer lagi untuk waktu2 kecemasan terpaksa aku membatalkan niat.

Nak tak nak ngan ati yang berat aku dtg ofis gak. 2 malam tak boleh tido mmg buat jiwa rasa cam parah jer. Inikah rasanya? Huhuhuhu....tido ku mmg x lena dibuatnya!

Ohh...hati...sukarnya memahami! Jadi aku nak nyanyi jer lar smbil tggu waktu abis keje ni! lalalalalaaala....

Selamat Menyambut Bulan Rejab!

Selamat Menyambut Bulan Rejab!

Esok pose..jangan x pose! Sunat tau....dapat pahala!

Thursday, June 11, 2009

First time dlm hidup gua menang hadiah!!!!

Gua dah menang! Hadiahnya kereta perdana sebijik! Apa??? X percaya?? Laa...klik sini! Tgk gambar saper terpampang! Jgn jeles bebeh!!!!


Yehaaa.......menari pusing!!!!!!



Notakaki: Blog ini akan ditinggalkan untuk 1 mggu! Aku outstation gi Kedah! Utara...here i come!!!

Sunday, June 7, 2009

Cuti - Cuti Malaysia kali ni kita ker....Sungkai! Jom!!!

Sabtu lepas telah berlangsung dengan jayanya aktiviti berkonvoi motorsikal dari Klang-Sungkai-Kuala Selangor-Klang. Tujuan aktiviti ini ialah untuk mengeratkan sesama ahli disamping menguji keotaian motor masing-masing.

Untuk aktiviti kali ini disertai seramai 20 orang riders dengan motorsikal yang berkuasa dari 250cc - 1000cc. Motor kapcai tidak dibenarkan atas alasan, "Apa klas daa...! hahahaa...sah..sah tertinggal belakang. Busuk..busuk..20 batu!"

Secara keseluruhan aktiviti kalini sangat santai. Gambar-gambar adalah seperti dibawah dimana gambar-gambar tersebut disiarkan untuk mempromosikan Taman Rekreasi Air Panas (TRAP) Sungai Klah! Jadi apa tunggu lagi? Moh lar semua kita Cuti-Cuti Malaysia! Banyak tempat untuk dilawati (pinjam iklan Zoom Malaysia hehehee..)

Korang bleh bersantai dengan merendam kaki disini. Caution: Panas yer!
Jadi tumpuan kanak2. Org dewasa pun sibuk gak nak memcuba! Ni kolam air sejuk..
Sesak dengan pengunjung. Masih lagi kat kawasan kolam air sejuk!
Masih lagi sejuk!
Pemandangan yang sgt indah!
Ada air terjun buatan. Sejuk gak lagi!
Haaa...ni dah masuk area suam-suam kuku!
Aiipp...Ni tak boleh mandi! Untuk ikan sahaja!
Cafe yang sgt santai.
View dalam cafe!
Ni antara daya penarik kat sini!
Sesat kalu...cari signboard ni ek!
Kawasan tumpuan. X perlu letrik atau api. Pakai air pun bleh masak!
Tengok. Melampau betul diaorang. Berbakul2 telur direbus! Cam nak kenduri.
Air penghilang dahaga!
Ni kawasan panas yang masih bleh mandi!
Motor-motor yang saja ditayangkan mengundang kejelesan tahap cipan!
Ni....tekalah motor sape? Hehheeh..

Sekian sahaja laporan untuk kali ni! Kita jumpa dalam percutian akan datang! Kalau ada sumur diladang, boleh kita menumpang mandi, kalau ada umur yg panjang, lain kali datang lagi! Karan Singh Wara melaporkan untuk tv4!




Notakaki: Aku tipu jer! Aku gi naik kereta lar...hahahaa...yang konvoi motor tu abg ipar aku jer! Aku escort ngan kereta kat belakang! Saja bagi korang nganga...hahahahaa...

Sunday, May 31, 2009

Monday Blues...Menatang apa lak ni???

Monday Blues??? Gua tak tau apa makna menatang ni....yang selalu org selalu dok membebel! Gua selalu rock....blues2 gua x amik port...

Pagi ni gua datang ofis dengan sangat tidak bersemangat sekali. Gua sampai lebih awal dari biasa. Lu orang jgn tak percaya, gua awal 15 minit hari ni...kira rekod kedatangan terbaik gua untuk 2 tahun ni...gua sangat berbangga ngan diri gua!

Dari pagi smpi skrg gua mengadap pc layan internet. Ni klu bos gua tau...konpom, bonus raya gua x der utk tahun ni. Silap-silap increment utk status gua yang bakal diupgade bulan depan pun x der. Gua ngadu ngan akak kat bhgn admin, keadaan diri gua pagi ni. Dia kata ni lar dinamakan sindrom Monday Blues! Gua tersentak... Lar ni ker bendanya! BLUES = TIDO!

Ni suma pasal aktiviti malam tadi lar ni. Tdo pun dah x cukup. Citt....

Ni apa hal pulak bergua-gua pulak ni??? Dah lar gua malas nak merepek byk2! Cau sin chi!


Notakaki: Entry paling worst yg gua pernah publish! Tercabar imej motivasi gua.

Wednesday, May 27, 2009

Perkaitan Jodoh ngan Buah????

Assalammualaikum...

Diam tak diam hari ni dah hari khamis rupanya. Cepat sungguh masa berlalu, dan nak masuk hujung minggu. Ahad ni ada jemputan majlis kahwin member lar plak kat Malim Nawar. Aku sebenarnya tak tau kat mana tempatnya tapi sebab dah janji aku kena redah jugak lah gi. Esok-esok kenduri aku orang x nak datang lar plak...hehehee...

Sebut pasal kahwin ni...agaknya dah tiba musimnya kot. Dah ada dua jemputan dari teman yang perlu dihadiri. Kopak gak ler aku nampak gayanya....sorang kat sorang kat Perak sorang lagi kat Negeri Sembilan.

Kahwin ni satu perkataan yang menakutkan sebenarnya bagi orang2 yang menjangkaui usia suku abad. Balik kampung mesti orang tanya, jumpa member2 lama pun kena tanya. Kira ni satu soalan cepu mas yang buat aku rasa nak sembunyi bawah kerusi.

Tapi biasalah...hidup kena selalu bersedia dengan alasan. Aku pun terbiasa dengan jawapan2 standard..."InsyaAllah..tahun depan rasanya! Nanti sampailah kad!"

Aku kadang2 pelik gak ngan tanggapan masyarakat pada orang yg belum berkahwin..."Kesian ko ek belum bertemu jodoh! Sabarlah....tak lama lagi lah tu" Yang x tahan bila dengar perkataan "kesian" tu. Kenapa lar plak nak kesian? Cam insan malang lar pulak!

Jodoh tu macam kita pilih buah. Sebelum beli kena kenal pasti dulu buah yang kita suka, elok ker x elok condition buah. Kalau busuk x kan lar nak beli jugak semata-mata kita kemaruk sangat nak makan buah. Kalau x busuk, tengok pulak harganya. Kena lar banding2kan harga. Kalau mahal sangat carilah yang kita mampu beli. Yang kita rasa kalau kita beli insyaAllah kita akan makan. Tapi kadang-kadang nasib gak. Buah sikit punya cantik, harga reasonable, sekali makan masam ler plak.

Haii....terlebih sudah aku membebel ni. Pandai2 lar korang ek! Korang yang nak kahwin. Tepuk dada tanya selera! Aku?? InsyaAllah tahun depan....heheheehh..

Friday, May 22, 2009

Kisah dulu dan sekarang!

Assalammualaikum!

Sekarang ni dah 2 minggu cuti semester berlalu. Teringat masa aku belajar secara fulltime diploma dulu, time cuti memang amat di tunggu sebab time tu lar aku lari balik rumah. Sedang cuti ari weekend pun aku ble lari balik rumah ini pulak cuti semester...lagi lar aku cabut awal2!

Dulu aku belajar di UiTM Arau, rumah kat Taiping. Cara mudah dan fleksibel balik kampung ialah naik keretapi. Selalu gak aku buat perangai tak senonoh naik keretapi tanpa beli tiket keretapi. Bukan aku x nak beli tapi tiket nak balik selatan selalu habis! Aku selalu membebel apasal lar diaorg ni, time aku nak balik jer mesti ramai ler plak yg nak balik arah selatan gak smpi tiket keretapi pun ble abis. Aku lak jenis last minit plan blk tepeng. Ari Jumaat ptg jer mesti ttba rasa gelisah duk dlm bilik. Time tu trus pack barang trus cabut!

Nak naik keretapi x der tiket ni ada cara gak. Muka kena selalu confident! X ble cepat buat muka gelabah! Strategi paling penting ialah kena berdiri dekat dengan pintu menghubungkan gerabak ke gerabak! Ni penting sebab ble nmpak pakcik tiket masuk check tiket. Bila nmpak jer, aku buat2 jalan gi gerabak sebelah. Abis2 busuk pun aku lepak kat kantin keretapi. Buat2 minum. Klu pakcik tu dtg, aku akan ckp tiket ada kat member kat gerabak sebelah. Slama 3 tahun belajar kat Arau memang selalu aku balik free smpi Tepeng. Kadang2 ada gak aku turun kat Butterworth beli tiket dulu bru naik balik, tapi lebih kerap aku naik free jer!

Tapi ni citer dulu2 lar. Sekarang aku dah lama x naik kenderaan awam. Gi mana2 suma naik motor buruk aku. Klu der duit lebih nak isi minyak aku gerak ler ngan Kelisa aku. Tp aku lebih santai gi mana2 naik motor senang nak mencilok! Cuma ada satu masalah ngan naik motor ni iaitu bila ada mamat bodoh mana lar plak yg x reti2 nak servis motor agaknya...asap punya lah tebal! 100m korang dah ble nmpak asap berkepul2! Pastu bawa cam siput! Sebab motor aku pun buruk aku nak potong x lepas lar plak. Terpaksa ikut belakang! Time camni aku rasa nak maki BODO betul ler! Camni punya org pun ada. Camner lar ble bw lagi motor yg ekzos dah kuar asap berkepul2! Klu aku...malu nak bawa...humban jer dlm sungai! Perangai memang x serupa manusia betul lar! Nyusahkan org jer nak sedut asap motor buruk diaorg ni!

Korang ada yg buat perangai mcm ni??? Ermm...memang hampeh ler!!

Tuesday, May 12, 2009

Apa yg menyebabkan timbul konflik dalam diri? Sebabnya kamu memang ditakdirkan untuk jadi BUDAK BAIK!!

Assalammualaikum...

Semalam aku terfikir semasa dlm perjalanan balik dari ofis. Apa yang susah tentang jadi diri sendiri? Erm..2-3 menjak ini aku selalu terfikir tentang ini. Ni pengaruh dari soalan2 cik sharamli inilah! Citt...

Susah tentang menjadi diri sendiri ialah bila kamu ini terlalu baik dan sesekali kamu ingin menjadi jahat! Iya...aku rasa ini lah jawapan untuk segalanya!

Kamu ingin lukakan hati seseorang yg sgt dekat kamu, yang kamu tahu kamu sgt sayang pada dia tetapi kerana kamu seorang BUDAK BAIK, kamu tak sanggup lakukannya! Kamu terfikir kalau kamu lukakan hati dia tentu dia akan bersedih...kamu? Kamu juga tentu bersedih melihat dia besedih. Setujukan? Tapi apa yang terjadi kalau kamu x tidak lukakan hati dia? Hati kamu pula yang akan sakit. Kamu sedih melihat dia tidak mengendahkan perasaan kamu, hati kamu, bersikap seolah-olah dia tidak melakukan kesalahan pada kamu. Kerana kamu BUDAK BAIK, kamu akan lukakan hati kamu sendiri!! Ini pengajaran pertama untuk kamu.

Adakalanya kamu akan teringin mengunjungi tempat2 hiburan. Kamu bukan ingin buat apa pun. Cuma untuk layan lagu, minum2 (itupun soft drink jer) dan memerhatikan kerenah orang. Tetapi kerana kamu BUDAK BAIK, kamu malu untuk pergi ke tempat2 sebegitu. Yelah...kamukan bertudung (perempuan), berlebai (lelaki), tak kan lah kamu nak kunjung tempat2 sebegitu! Dan utk masuk ke tempat2 tu kamu x akan boleh masuk dgn berpakaian sebegitu! Kamu sendiri sebenarnya malu untuk melakukan walau hati kamu sangat ingin melakukannya.Apa point kedua yg kamu dapat? Ye, tindakan kamu tidak menzahirkan kehendak hati kamu sebaliknya menzahirkan kehendak akal kamu. Ya...kerana kamu BUDAK BAIK!

Kamu telah dididik dan diasuh oleh ibubapa untuk berperangai baik, untuk menjadi BUDAK BAIK. Pabila kamu dewasa kamu sedar menjadi BUDAK BAIK bukan pilihan kamu. Kamu ingin menjadi sebaliknya. Tetapi kerana asuhan dari ibubapa, kamu akan dibelenggu rasa bersalah atas setiap perbuatan tidak baik yang ingin kamu lakukan. Kamu akan melakukan kesalahan itu tetapi disetiap akhir tindakan kamu, kamu dibelenggu rasa bersalah pada diri, rasa dosa pada Tuhan! Kenikmatan yang kamu rasa hanya seketika tetapi rasa dosa itu akan memburu dan mengganggu kehidupan kamu. Jadi point ketiga yg aku boleh fikirkan ialah kamu tidak akan hidup aman dengan menjadi jahat, rasa bersalah akan mengganggu diri kamu kerana kamu sebenarnya BUDAK BAIK!!

Kamu faham apa yang aku cuba sampaikan dalam entri kali ini? Menjadi BUDAK BAIK sangat sukar sebenarnya. Dan kalau kamu, ibu atau bapa yang ada dan bakal ada anak2 dalam hidup kamu, bimbinglah mereka. Bekalkan ajaran agama sebaik mungkin. Moga suatu hari pabila mereka ini dewasa mereka akan menjadi BUDAK BAIK. Yang pabila mereka ingin melakukan sesuatu melanggar batas agama mereka akan terfikir dan berperang dengan diri mereka sendiri!

Monday, May 11, 2009

Moral of the Story dari Cerita Anak Rimau!!

Assalammualaikum....

Ok berbalik pada citer semalam. Kisah Si Anak Rimau.

Ada ker patut mr blind cakap citer aku yg panjang berjela tu x der moral! Cit...bro..bro..lu memang superb blind ler...kui..kui..kui...jgn mare...lu bace lompat2 ler tu mana ada moral! Citt..

Sharamli pulak x abis2 lagi ngan komen x puas ati beliau kali ni tentang buat baik di balas jahat plak. Sha, klu kamu perasan entry ni untuk menjawab soalan kamu dalam komen entry lepas. Igt x aku ckp aku akan buat satu entry utk menjawab soalan kamu tentang mengenal diri. Kamu chek balik dlm komen kamu dlm entry ni.

Hanis lak, relaks...aku tau ko seronok sgt ngan lawatan sambil belajar ko tu. X per2 ko layan jer moral of the story aku punya.

Komen yg terbaik cam biasa ar mesti dr en cerpelai. Mmg selalunya idea beliau ni bernas! Korang ble buka blog dia utk bace idea2 tulisan bro ni.

Erina Asmawani, akak one love, princess liyana, cahaya, hikayat aku dan mereka, ije, cinta cukulet ngan macha sezs, tambahan dari moral yg korang semua berikan, begini moral of the story dari kisah semalam:-

1) Untuk menjadi seorang yg berjaya dalam hidup perkara utama yg kita perlu tahu ialah mengenal keupayaan diri kita. Macam kisah anak rimau tu, anak rimau tu berjaya menjadi seekor harimau dewasa yg kuat dan digeruni kerana dia baru tahu dan kenal dengan diri sendiri. Dengan mengenal diri kita, kita akan tahu dan lebih yakin untuk meneroka potensi diri untuk menjadi sesuatu yang lebih baik. Cuba bayangkan jika anak rimau tu masih tidak mengetahui dirinya yg sebenar sebagai harimau bukan lembu. Tentu smpi dewasa pun dia tetap mengembu....dan masih meragut rumput. Mungkin juga nasib dia senasib keluarga lembu, jadi mangsa pemangsa lain.

2) Kedua, aku percaya untuk berjaya kita perlu berada di dlm lingkungan atau dikelilingi dengan orang2 yang telah dan akan berjaya. Ia merupakan suatu motivasi untuk kita saling mencontohi dan membawa diri setanding mereka. Teringat aku satu kata-kata hikmah, "Bersahabatlah kamu dengan saudagar2 wangian, jika kamu tidak seberjaya mereka, keharuman wangian mereka tetap terpercik di kemejamu!" Berbalik pada kisah anak rimau, jika dia masih didalam lingkungan kawanan lembu tentu dia tidak menyedari siapa dirinya yg sebenar. Berada di dlm lingkungan yang tepat akan menunjukkan siapa diri kita sebenar.

3) Akhir sekali, setiap perkara yang berlaku dalam kehidupan kita pasti ada hikmahnya. Setiap satu pintu kesedihan yang dibuka, Tuhan telah membukakan bersamanya pintu-pintu kegembiraan! Terpulang pada kamu, sama ada untuk meratapi apa yang telah kamu kehilangan atau menutup pintu itu dan terus mencari kebahagiaan di pintu2 yg lain.

Sunday, May 10, 2009

Ko anak harimau lar...bukan anak lembu!!!!

Assalammualaikum.....

Salam ceria untuk semua! Selamat bermula ari yang baru dalam mggu yang baru! Ari ni aku nak berkongsi satu cerita ngan kamu semua. Aku x ingat bila dan kat mana aku baca cerita ni. Tapi aku harap kita semua dapat aku manfaat dari cerita ini. Cerita ni aku dah olah semula sebab versi asal aku x ada. So enjoy ek!

Ermm....arakian tersebutlah kisah...hehehee....didalam sebuah rimba tinggallah sekawanan lembu. Kawanan lembu ni tidak suka berpindah-randah dan hanya tinggal tetap di sebuah tempat. Dlm kawanan lembu ni terdiri dari ibu ngan bapa lembu serta anak-anak beliau.

Suatu hari ketika lembu2 ini sedang bergotong-royong meragut rumput di sebuah padang ragut yang indah lagi subur, tetiba kecoh sebentar pabila si ibu telah terjumpa dengan seekor anak harimau yang sgt comel tetapi dah hampir2 x bernyawa tertinggal keseorangan ditengah2 padang rumput yang luas itu. Lalu berkatalah si ibu kepada bapa lembu,

"Kanda2x...bolehkah kita pelihara anak rimau yg comel ini? Lihat lah tubuhnya yang kurus dan x bermaya tu...kasihan dinda melihatnya!", rayu si ibu kepada si bapa.

"Bukan kanda tidak izinkan dinda pelihara anak harimau tu, tapi bagaimana jika pabila dewasa nanti dia akan makan kita sekeluarga? Bukankah itu membahayakan kita sekeluarga!", balas si bapa.

"Tidak kanda, dinda tetap mahu membelanya. Dinda tidak sampai hati membiarkan dia mati kelaparan begitu. Nanti kita akan besarkan dia seperti anak2 kita sendiri. Kita akan merahsiakan siapa dirinya yg sebenar. X usahlah kanda risau yerk!" pujuk si ibu lagi sambil merenung mata si bapa untuk memohon simpati.

"Baiklah. Terpulang pada dinda. Kita pelihara dan didik dia seperti anak sendiri. "akhinya persetujuan diberi si bapa.

Masa berlalu, tahun berganti tahun, anak harimau tu membesar dengan sihat didalam kawanan si lembu. Apa yang pelik lagi ajaib ialah, anak harimau ni tidak pandai mengaum. Seperti kawanan lembu tadi, anak harimau ini mengeluarkan bunyi mengembu, "mooo...mmooo...". Kadang rasa cam lawak pula bila tgk anak harimau ni mengembu...tapi memang sejibik bunyi lembu. Serius...aku x tipu!

Lagi satu yang pelik, anak rimau ni pun makan cam lembu2 yang lain...iaitu meragut rumput! Hahhaaha....sungguh lar...kan dia membesar bersama2 kawanan lembu. Maka, tidak hairan lar kan!

Suatu hari, sedang kawanan lembu ngan anak rimau ni meragut di sebuah padang rumput yang luas, mereka telah diserang dengan sekumpulan serigala yang kelaparan. Maka habislah kawanan lembu ini dimakan oleh kumpulan serigala tadi! Anak harimau tadi melihat ibu, bapa dan adik2 lembunya di bunuh dengan rakus oleh serigala tadi.

Salah seekor serigala dalam kumpulan tersebut cuba meluru untuk menerkam anak harimau merasa pelik melihat anak harimau tersebut mengeluarkan bunyi lembu. Maka ketawa tebahak2 lar beliau melihat kejadian ajaib tersebut.

"Wei rimau apasal ko berbunyi macam lembu? Ko tu rimau lar. Bukan lembu!", kata si serigala tersebut. "Mooo....mooo..." balas si anak rimau ni. Apalagi, berguling2 lar si serigala tadi ketawa terbahak2. "Hahhaahhaa....lawak betul lar ko ni! Baiklah, sebab ko berjaya bagi aku ketawa sampai macam ni, aku lepaskan ko kali ni. Pergi lah ko ke mana ko suka!"

Anak rimau tu pun pergi membawa diri dan menangis di tepi sebuah sungai. "Mooo....mooo...ibu, ayah, adik2...mooo...moo...kenapa aku ditinggalkan seorang diri? Mooo...mooo..."rintih sayu si anak rimau.

Sedang si anak rimau ni menangis, datanglah sekawanan harimau ke tepi sungai itu. Harimau2 ini merasa takjub melihat anak rimau ini mengembu lalu menggeleng2 lar kepalanya! "Adoiyaii...ko ni bikin malu kaum kita lar! Kenapa ko mengembu ni....cuba mengaum macam kitaorang ni!"bicara harimau yang lebih tua dlm kumpulan tu.

Anak rimau ni lagi lar merasa takjub! Dia melihat kawanan harimau ni smbil berbisik dalam hati," Walaweii....rupa mereka ni cam aku lar plak! Sejibik2 lak tu. Siap ada belang2 lagi!"

"Cuba ko mengaum cam kitaorg ni!" suruh harimau tua tadi. "Auumm...aummm..." ajar si rimau tua.

"Mooo...mooo...mooo..." balas si anak rimau! Setiap kali dia cuba bersuara, bunyi lembu juga yang keluar dari mulutnya! Menggeleng2 lar si rimau tua! Tahu lar si rimau tua, anak lembu tadi telah murtad rupanya!

"Jomlah, ko ikut kitaorg. Nnt kami ajar ko camner nak mengaum!" ajak si rimau tua.

Hari berganti ari, anak rimau ini terus dewasa dalam kawanan rimau. Dia tidak lagi mengembu seperti dulu, tapi sudah pandai mengaum! Dia juga sudah tidak memandang rumput2 yang hijau sebaliknya beralih arah memakan steak...hehheehee...x lar...makan daging ler maksud aku. Tapi byk2 daging, dia cuma x boleh makan daging lembu jer sebabnya dia teringat ibu, ayah ngan adik2 lembu beliau.

Dia telah membesar menjadi harimau dewasa yang gagah, lagi digeruni haiwan2 di rimba!

Tamat lah kisah ni. Sekarang korang fikirlah apa moral of the story dari ini punya cerita! X kan aku nak ulas juga kot! Nanti kalau rajin esok aku akan tulis moral of the story ek!

Fikir2kan dan renung2kan lar yer!

Thursday, May 7, 2009

Hidup umpama peperangan yang panjang! Sukar untuk dihentikan selagi belum kehilangan segala2nya!

Assalammualaikum....

Weh...i'm back! Lama x layan blog aku ni. Rindu bangat seh! Apa yang aku nak katakan disini....ermmm....Perjuangan aku dah selesai! Baru jer kembali dari medan perang. Bertempur dengan segenap daya upaya! Apa pun hasilnya...tunggu dan lihat! Yang penting segala yang terbaik telah aku berikan.

Sedar tak kamu, bukan aku saja, kamu di luar sana juga serupa jua dengan aku? Kehidupan seharian kita ni umpama dalam medan perang. Setiap hari kita bergelut untuk memastikan kita mampu terus bertahan menghadapi hari2 mendatang. Dalam peperangan, kita memerlukan strategi yang berkesan untuk terus ampuh menghadapi musuh. Dalam kehidupan juga kita memerlukan strategi untuk memastikan apa yang kita impikan akan tercapai. Kita tidak akan berjaya hanya dengan angan2, tetapi angan2 yang disertai dengan usaha, insyaAllah akan bertemu dengan titik kesempurnaan.

Perjuangan dalam kehidupan adalah lebih sukar sebenarnya. Kita berhadapan dengan realiti. Musuh kita adalah diri sendiri! Jadi kenalilah siapa diri kita sebenar. Aku selalu mengingatkan diri sendiri, dalam hidup kita perlu bijak membuat keputusan. Setiap apa jua tindakan yang kita ambil akan datang bersamanya sebab dan akibat. Andai suatu ketika kita menemui jalan buntu dalam menentukan sesuatu untuk diri sendiri, yakinlah bersama-sama kita ada takdir yang telah ditentukan untuk kita. Apa yang perlu, lakukan yang sehabis baik kita masih berpeluang untuk melakukannya!

Sekurang2nya tiada penyesalan untuk tidak pernah mencuba sesuatu yang kita pernah ada peluang memilihnya. Jadi, sekian ngomelan aku untuk ari Jumaat yang penuh berkah....penghulu segala hari! Fikir2kan dan renung2kan ek! Kita jumpa lagi! Bubye!!!!

Thursday, April 23, 2009

Ngomelan ari Isnin....

Assalammualaikum!

Bertemu kita lagi dengan ngomelan aku di hari isnin. Sebelum blog ni aku tgglkan untuk 2 mggu kerana ada perkara yg perlu diuruskan, aku harap ada catatan yang aku boleh kongsikan bersama dengan pembaca blog aku!

Kamu tahu apa yang akan membuatkan mood aku rasa terganggu? Bila hari2 aku dikelilingi orang2 yang sedang bersedih dan berputus asa dalam hidup. Sebagai manusia yang dikurniakan akal fikiran dan sebagai umat islam secara amnya, aku selalu percaya manusia harus yakin pada qadak dan qadar Allah.

Kesedihan kamu pada hari ni akan digantikan dengan kegembiraan pada hari yg mendatang. Kesusahan kamu pada hari ini akan digantikan dengan kesenangan pabila tiba masanya kelak. Asalkan kamu yakin dan mahu berusaha, aku yakin segala kesukaran yang mendatang akan bisa kamu hadapi dengan tenang.

Manusia itu fitrahnya, apabila menghadapi kesusahan akan resah gelisah lah ia. Andai tetapi pabila diselubungi kesenangan, ia akan lupa segala yang ada disekelilingnya! Maka dengan itu aku mengingatkan kamu dan diriku....bersedialah! Dalam menghadapi apa jua perkara yg menimpa! Kerna kita ini manusia. Kita bijak dan berjiwa merdeka!

Sunday, April 19, 2009

CINTA itu sangat membahagiakan...TETAPI...AWAS!!!


Assalammualaikum!

Hait! Pekaba? Semoga dirahmati Dia selalu! Amin...

Arini aku nak tulis tentang CINTA! Kamu yang dah tahu apa itu CINTA....shhh..senyap2 jer ek! Duduk situ diam2 dan baca entry ni sampai habis! Aku sgt suka mengulas tentang subjek ni. Kira ni subjek aku paling suka masa aku sekolah menengah dulu....heheehee....Apa yang membuatkan aku nak ulas tajuk ni? Erm...
cik ini lah yang buat aku ingin menulis tentang CINTA ini dalam blog aku. Cik ini selalu bersedih dan aku sgt simpati dengan dia. Aku harap entri ini akan memberi sedikit motivasi untuk dia dan kamu yg membacanya!

CINTA....
Semua orang mampu berkata tentangnya...tak kira lah kamu seorang novelis, sastera, tentera mahupun seorang jurutera. Ia bahasa yang mudah....bahasa hati yang semua orang mampu memahami!

Tapi cinta itu, pabila kehilangan atau ketidakmampuan kamu memilikinya akan membuatkan hati kamu itu terlalu rawan. Sedih sekali... Apa yang aku pasti, kaum hawa akan lebih merana dalam situasi begini.

C....CARI! Cinta itu perlu dicari. Cinta x kan dtg dengan sendiri. Dalam proses mencari kita akan dilukai...bukan sekali, mungkin berulangkali. Tapi jangan mudah berputus asa! Itulah cinta yang sebenar.

I...INGIN! Cinta memerlukan keinginan. Aku mengingatkan pada diri aku, dia dan kamu, bercintalah....selagi dalam hati ingin menyintai! Tapi jangan biarkan cinta itu menguasai diri...membuat kita terlalu optimis dalam menilai cinta! Cinta itu tidak hanya membawa cerita bahagia. Bersama2nya turut terselit cerita sedih itu.

N...NAIF! Cinta itu adakalanya membuatkan kita terlalu naif! Kita beranggapan cinta akan berakhir dengan kebahagiaan di jinjang pelamin. Hakikatnya tidak begitu! Jangan serahkan segalanya hanya untuk memiliki cinta. Cinta itu lebih indah pabila ada batasan dan peraturan yang kita perlu patuhi!

T....TERIMA! Ramai orang berpendapat pabila bercinta memerlukan kita untuk menerima segala kelebihan dan kekurangan si dia. Pada pendapat aku pulak, bercinta adalah proses kita menyesuaikan diri dengan dia. Kalau ketika bercinta kita rasa ada perkara yang kita rasa x boleh terima tentang dia dan dia juga tidak mampu mengubahnya, kenapa kita hendak teruskan juga? Itukan cari nahas namanya.

A....ANDAIAN! Andaiku tahu kesudahan cerita cinta, tentulah cinta tu dah x ada trill lagi! Sebenarnya cinta itu sangat mencabar! Ia akan mendewasa dan mematangkan kita! Sebab tu penting untuk kita membuat keputusan yang betul dalam bercinta!

Aku suka bercinta sebab cinta itu akan buatkan hidup terasa penuh dengan semangat dan tenaga2 positif dalam diri! Tapi sedarkah kita terlalu banyak tenaga positif dalam diri juga tidak bagus untuk diri sebabnya bila, "+ve' + +ve' = - (menolak). Jadi, sama2 lah kita fikir dan renung2kan ek!

Friday, April 17, 2009

PengaRUh orG TerHadaP AkU...

Aku ini sangat mudah terpengaruh orangnya! Sumpah aku x tipu! Klu kecik2 aku giler nak jadi askar tapi bila dah besar ni tetiba minat aku beralih arah jadi penyanyi! hahahaahhaaa.... mutut aku sgt ingin jadi penyanyi!

Klu dari segi rupa....erm...setakat AF tu senang2 jer aku dapat masuk...kui..kui..kui... kalau dr segi suara....ahhh...Paul Moss dlm OIAM x kan berani kritik aku lebih! Syafinaz mesti tepuk tgn sambil berdiri....hahahaaahaa... Tapi itu semua aku x peduli! Sasaran aku bukan nak masuk2 pertandingan2 cenggitu! Buang masa nangis2 ni! Aku nak buat ikut trend skrg upload videoclip dlm YOUTUBE! Yeeaahh.....aku rasa ini cara terbaik! Berbekalkan bakat ngan rupa yg kiut cenggini mesti aku ble lawan ngan YUNA tu...hahhahaaahhaaa.....akan aku pastikan satu MALAYSIA demam ngan lagu2 aku...hahhaaahhaa....

Atas sebab minat yg mendalam nak jadi penyanyi bulan lepas aku dah survey ngan member aku kat mana kelas muzik yg terdekat kat seksyen 7. Cari punya cari jumpa pun! Kalau ikut rancangan asal, bulan ni aku dah masuk kelas muzik main gitar akustik!

Tapi ada satu ler masalah ler plak! Ada sesapa nak taja biaya aku belajar muzik???? Plz...(sila imagine aku tgh berlutut sambil buat muka kiut merayu)

Tuesday, April 14, 2009

Shopping Online!

Assalammualaikum!

Orang cakap....shopping terapi terbaik untuk wanita! Amacam? Setuju? Kalau shopping online ble dikira sebagai window shopping, sudah tentu ble dijadikan terapi gak untuk kaum2 wanita sekalian. Korang nak membeli-belah secara online??? Nah aku link korang kesana k! Klik sini.

Bubye...


P/s: - Aku x der share tau. Juz tolong promote jer! Kira tolong2 org melayu kita lar ni... Kui..kui...kui...

Sunday, April 12, 2009

Tips untuk pekerja swasta cam aku....



Assalammuaalaikum....


Arini korang bertuah sebab aku nak berkongsi satu tips yang sesuai bagi mereka2 yang berkerja di sektor swasta cam aku ni.....heheehee....poyo jer ek!


Di zaman yang gawat cenggini...ramai betul pekerja-pekerja di sektor swasta yang memasang angan2 nak masuk sektor penjawat awam. Yelar...siapa yang x nak kan...kerja yang stabil, kemudahan kelulusan pinjaman bank, perkhidmatan hospital utk family, kenaikan gaji tahunan, ada pencen lagi..apa lagi yer?? Erm...lu pikir lar sendri ek.


Berlainan dengan aku, aku x pernah cuba apply untuk masuk sektor awam. Banyak faktor sebenarnya, aku masih bertahan di sektor swasta ni. Antaranya berkerja dengan sektor swasta terutama syarikat kecil, aku ada banyak kebebasan. Aku boleh datang kerja hanya pakai t-shirt ngan jeans. Aku x perlu bergaya sgt dtg ofis atas sebab2 kat ofis aku x ramai orang pun! Pakaian yang official hanya dipakai ketika ada temujanji ngan authority. Kat ofis aku jugak x der punch card..heheee...tu yang paling best! Bekerja dengan syarikat kecil juga, kamu akan diberi gaji yang sedikit tinggi berbanding syarikat besar. Dan perlu juga kamu ketahui, banyak sebenarnya yang korang dapat belajar bila bekerja di syarikat kecil. Dari sekecil2 urusan contohnya menaip, menghantar, photostat...hingga ke urusan besar seperti berurusan dengan client pun kamu akan uruskan sendiri. Dalam erti kata lain, kerja kamu tidak terbatas dan skop kerja lebih meluas!


Ramai orang tak tahu sebenarnya kita yang bekerja di sektor swasta ni pun ada byk jugak kelebihan....tapi macam aku cakap tadi lar x semua orang tahu atau sedar! .Aku pun sebenarnya baru tahu dan atas sebab itu lah aku nak bercerita kat sini. Kunci utama bagi pekerja swasta macam kita ni ialah "BERANI"!


Ya..tuan2...percayalah apa yang aku katakan ini! Bila kita bekerja di sektor swasta kita memerlukan lebih keberanian dari orang lain. Dulu aku pernah tulis satu entry bertajuk
surat untuk bos ! Korang tahu apa silap aku? Silap aku sebab aku x berani nak luahkan apa yang terbuku dalam hati aku kat bos. Cuba kalau aku berani cetak surat tu bagi kat encik boss aku tentu dah lama masalah aku tu setel! Baru2 ni aje aku ada keberanian bersemuka ngan bos dan berbincang tentang masalah aku. Hasilnya??? Erm...sangat tidak mengecewakan....bulan depan aku dah pun dapat kenaikan! Serius...aku tak tipu!


Sekarang aku dah sedar kita perlu berani untuk meminta hak kita! Bos juga manusia biasa yang kadangkala perlu dikejutkan dari zon selesa mereka. Mintalah kalau korang rasa korang berhak atas apa yang korang minta! Janganlah permintaan korang melampaui batas dan hak korang sebagai pekerja udah ler!


Untuk bos aku, terima kasih yer encik bos!! Jasamu ku kenang sepanjang hayat! Heheee....

P/s: "Berkata benarlah meski pun kebenaran itu pahit!"

Wednesday, April 8, 2009

BN kat Bukit Gantang dah kalah...mak aku kecewa lar plak..



Mak aku memang pengundi setia untuk UMNO merangkap ler BN. Sebenarnya bukan mak aku jer...seluruh famili sebelah mak ngan ayah aku penyokong kuat UMNO. Tapi ada gak ler pakcik2 aku yg menyokong PAS....tapi tu x kira ar...yg penting...majoritinya menyokong UMNO.

Arwah Wan (ayah mak aku ler) cukup marah dulu klu anak2 dia sokong parti lain! Dulu time balik kg Wan suka bercerita kisah dia muda2 dulu. Kisah 13 Mei adalah salah satu cerita yang sering dikisahkan kepada kami..cucu2nya ni! Aku dulu sebab kecik lagi...idok ler teman faham sgt...tapi bila dah diceritakan berulang kali...maka melekat ler dalam kepala otak aku ni. Apa yang berlaku ketika tragedi tu...x boleh lar dikisahkan di sini sebab berbaur perkauman...korang nak tau korang buka ler buku sejarah lama. Salah satu yang aku pernah baca ialah karya Allahyarham Tunku Abd Rahman sendiri yang tulis berdasarkan catatan diari beliau berajuk 13 MEI. Tapi x sama dengan versi yang arwah wan cerita...sebab arwah wan aku adalah antara watak2 ketika tragedi itu berlaku.

Berbalik kepada cerita asal, walaupun kaum kerabat aku semua nya menyokong UMNO tapi kami ni idak ler fanatik bebenor! X der lar smpi pagi ptg bercakap hal politik sesama kami atau merajinkan diri bercerita kat org lain dgn tujuan mempengaruhi! Kami ni famili supercool....setakat org2 bulan dtg pancing undi...kami dengar....x der ar bawa parang nak mengamuk ker apa ker....x pernah gak aku aku dikalangan kaum kerabat aku mencaci maki org lain! Kan aku dah cakap tadi....famili aku supercool!!!

Tapi kali ni, kekalahan BN di Bukit Gantang sangat memberi tamparan buat mak aku. Aku call semalam dia x seronok pun nak bercerita! Sedih bebenor beliau. Ye lar kome sume tau...sepanjang 9 bulan 'bulan' mengambang di perak....ayah teman x der satu projek pun dpt. Ayah teman kontraktor kecil2 lan....nasib baik ler byk keje sampingan. BN dapat jer ambil alih ayah teman trus jer dapat projek. Perlu kome igt ayah teman bukan org2 besar. X der kepentingan apa pun dalam parti. Cuma pengundi biasa. Sape pun x kenal! Projek dapat pun melalui sistem undi! Tapi satu jer.....ayah teman KONTRAKTOR BUMIPUTERA kelas F! Bukan ayah teman jer....suma KONTRAKTOR BUMIPUTERA pun dapat projek sebaik BN ambil alih Perak. Agak2 kome mana lar projek2 tu pergi sepanjang 9 bulan tu ek?

Kome pikir lar sendri!

P/s: Orang hanya pandai bercakap dan melihat...orang yg menanggung tu lebih memahami sebenarnya erti kesusahan!

Sunday, April 5, 2009

Pagi ni aku rasa indah sekali! Cam terdengar kicauan burung berlegar2 atas kepala...kui..kui..kui...



Assalammualaikum....

Semalam aku sampai dari kampung aku kul 8.30 mlm. Highway jammed giler! Baru aku tau ramai rupanya anak negeri perak yg jadi perantau yer! Camner aku tau? ermm..agak2 lar...dah bersepah kereta plat W ngan B...kat tepeng....kadang2 cam rasa aku masih kat shah alam lar plak!

Hebat yer bahana pilihanraya ni. Aku rasa cam nak berperang pun ada. Khemah2 polis ngan FRU bersepah tepi2 jalan. Sekali pandang cam khemah orang nak gi haji pun ada! Sungguh! Aku x tipu...berderet kat tepi kawasan lapang tepi jalan! Silap aku x snap gambar untuk dijadikan bukti! Tu tak masuk khemah parti-parti lagi! Memang taiping bertukar wajah! Nampak sesak giler! Kenderaan sesak....kereta2 polis...motor2 trafik...ngan lori FRU semua bersusun tepi jalan.

Sepanjang jalan aku terfikir...berapa banyak duit rakyat untuk pilihanraya seperti ni?

Mak ada tanya, kami adik-beradik x balik mengundi trus ker? Jawapan aku...aku mana daftar ngundi lagi! Akak ngan abg aku jawab, " Alah...gomen mmg x mau bagi kami yg duk KL ni balik ngundi ler ni..takut kitaorg sokong BA...tu yg buat ngundi time ari Selasa! Diaorg tau klu buat ari selasa x kan ramai yg nak balik ngundi!"

Aku pun setuju gak jawapan akak aku tu. Apa kehal buat ngundi time ari selasa...ari isnin pun logik lagi! Entah...agak2nya atas faktor2 fengshui kut! No.7 tu bertuah agaknya!

Macam biasa ar....mak aku akan mengomel macam2! Tentang kewajaran memilih calon yg betul layak memimpin...tentang apa yg dialami sepanjang 9 bulan parti BA memerintah! Aku akan cerita kemudian! Skrg mari kita buat kerja dulu k!

Hehehee...





Wednesday, April 1, 2009

Aku pelik....dia ni tak tahu marah ker??


Semalam berakhir satu episod kelam kabut dalam hidup aku. FYP II aku berjaya dihantar semalam...heheeee...puas dan lapang rasa hati!


2 minggu tidur malam aku terganggu gara2 menyiapkan FYP II ni. Rasa takutnya melampau gila...physo hidup aku aku 2 mggu ni!!


Semalam gak dateline utk antar report projek utk subjek design RC. Projeknya mudah jer...design structure 2 tgkat! Tapi sebab buat kerja last minit projek ni dah jadi payah! Kebetulan lak dateline sama dgn utk antar FYP. Nasib baik lar projek ni kerja grouping. Aku kena cakap terima kasih ngan ketua group aku ni. Sebabnya dia dah tolong aku siapkan design beam aku.


Akak ni memang giler punya pandai! Aku pun x tau apa agaknya dia makan boleh jadi pandai macam ni. Every sem dia dekan! Kadang2 rasa malu sebenarnya! Akak ni dah kawin dan baru dapat seorang anak. Tapi dia memang boleh bagi masa dengan baik. Korang perlu igt...dia pun bekerja jugak! Itu yg mengkagumkan aku tentang dia.


Dia dah igtkan aku banyak kali supaya submit design aku pada tarikh sekian....sekian...tapi aku asyik delay jer! Kerja ngan akak ni sgt detail. Kerja-kerja dia siap ditaip. Aku dulu2 antar design main tulis tangan jer kecuali lecturer minta..hehheee.. Semalam sebab masih x siap akak tu dah tolong siapkan part aku plak. Sebenarnya aku malu....tapi nak buat camner mmg salah aku! Semalam aku masuk kelas dgn rasa serba salah menggunung dalam hati....tapi akak ni memang relax. Sikit pun x marah!


Pagi ni aku dapat email report yg complete utk design RC ni. Kata2nya dlm email tu sgt menyentuh hati aku. Dia cakap ni complete set utk aku simpan sbg reference dan kenangan yg aku pernah buat kerja group ni bersama2. Akak ni giler punya baik! Sungguh aku x pernah jumpa orang baik cam dia. Dan aku rasa klu semua orang yg pandai x kedekut ilmu macam dia...memang wujud lagi ramai org2 bijak kat dunia ni!


Untuk akak ni terima kasih yer! Saya malu ngan akak sebenarnya sebab x jd group member yg baik. Klu next time kita jadi group member lagi...saya janji x kan delay kerja2 saya lagi! Tapi saya harap x der lah....sebab ni dah last sem saya....heheeee...


Ohh yer...lupa lak nak kenalkan...nama akak ni.....Nadzhatul Syamiru Umaiza...sedap kan!


Monday, March 23, 2009

Kebahagiaan...



Apa sebenarnya erti kebahagiaan bagi setiap orang? Soalan ni bukan aku tujukan untuk korang suma jer tapi juga pada diri aku sendiri. Soalan ni sebenarnya nampak simple sangat tapi pengertiaannya terlalu besar maknanya.Tafsirannya pun pelbagai dan mendalam sekali. Bagi aku menulis dan memikirkan tajukni dalam blog aku pun sudah cukup membahagiakan.

Sesetengah orang ada yang kata kebahagiaan itu bila kita rasa gembira, ada cukup makan, pakai. Ada jugak yang cakap kebahagiaan itu bila kita mencintai dan dicintai. Sesetengah yang lain pulak cakap, kebahagiaan itu bila dapat bonus, kenaikan gaji atau mungkin juga gaji yang kita dapat setiap bulan tu. Ala...yang bila dah hujung2 bulan tu rasa cam sesak, bila cucuk kad bank tengok jumlah dah bertambah…emm..bahagia gak tu kan?

Bagi aku lak kebahagiaan tu wujud dalam diri aku bila akulihat orang lain gembira. Entahlah! Bukan nak kata diri aku ni baik sangat..tapi memang itu yang aku rasa sebenarnya. Tiap kali aku lihat wajah-wajah ceria keliling aku atau mungkin ketika aku buat orang lain gembira…or..mungkin gak bila baca sesuatu yang buat aku ceria, aku boleh rasakan kebahagiaan itu hadir dalam diri aku. Jadi apa yang aku faham kebahagiaan itu ialah ketika aku mampu tersenyum saat aku menempuh hari-hari dalam hidup aku! Macam sekarang ni lah…aku masih tersengih depan pc saat aku menaip cerita ini.

Selain dari itu, ada gak perkara lain yang boleh buat aku bahagia. Citer sorang teman yang kalau aku buka fs dia jer, tgk gambar2 dia..emm...aku rasa cukup bahagia. Emm..ni citer teman yang susah aku nak describe macam mana orangnya. Sejak aku kenal dia dulu sampai sekarang aku pun tak tau apa yang buataku tertarik sangat nak kawan dengan dia. Satu tentang dia..dia ni tegas orangnya. Tapi dalam tegas dia, aku tahu dia ni masih boleh bertolak ansur dengan kerenah aku. Igt lagi baru ni jumpa dia masa balik cuti. Dlm takut2 pun aku masih gak nak jumpa. Aku tau sebenarnya dia pun rasa gabra gak (kitaorang dah lama tak jumpa ada dekat 3 tahun…last aku jumpa masa aku tgh kerja kat amcorpmall) walaupun kawan aku sorang lagi cakap sebenarnya muka aku yg terlebih gabra! Hahaaha..Buat dia...jangan tanya aku kenapa dan untuk apa persahabatan ini? Apa yang aku mampu katakan mengingati dirinya sahaja sudah cukup membuat aku bahagia.

Buat teman-teman aku yang lain yang menunggu saat2 yangbahagia untuk melangkah ke jinjang pelamin atau menunggu kelahiran orang baru dalam kehidupan mereka, korang lebih mengerti apa erti kebahagiaan untuk diri korang. Kat muka korang masing2 tu memang dah boleh aku nampak cahayanya! InsyaAllah….doa aku semoga berbahagia, bukan di dunia sahaja, insyaAllah…akhirat kelak! Bagi aku yang belum lagi..eheemm…ehemm..nie…kebahagiaan aku yang lain gak ialah bila berkongsi kegembiraan di majlis korang nanti. InsyaAllah! Aku dtg yer!

Korang yang lain, emm…pe lagi, fikir2 kan lah definisi kebahagiaan padadiri korang sendiri ek!

Have a nice day!

Friday, March 20, 2009

Tersenyum aku memikirkan itu...



Arini aku kembali berblogging setelah agak lama blog aku terbiar tak terusik. Hidup aku memang sibuk sejak akhir-akhir ni....dengan kerja yang tak pernah habis...tesis yang perlu dihantar hujung bulan ni (ni semester terakhir aku, insyaAllah!)....dan juga aktiviti bersama cinta hati aku...heheee...sejak akhir-akhir ni masa aku makin kerap dihabiskan dengan dia sampai masa untuk blog terpaksa dilupakan sementara waktu!


Kamu tahu rasanya bagaimana rasanya menyanyangi? Andai rasa itu mampu diungkap...rasanya seperti kembali di bulan Februari! Citt....Hahahaaaa.....aku dah kembali menjadi ting tong dan sengal!


Dia...ermm....bagaimana seharusnya aku ceritakan tentang dia dalam hidup aku. Dia sangat istimewa! Memikirkan tentang dia saja mampu buat aku tersenyum panjang. Kamu..akan mengatakan aku ini terlalu jiwang orangnya! Tidak! Aku bukan jenis begitu.


Tengok...aku x mampu pun luahkan apa-apa pasal dia di sini...maka dengan itu terpaksa aku akhirkan tulisan aku pada kali ini disini....hahaaa....kamu jangan marah!

Kan sayang itu tak memerlukan sebab!



(Nota: Aku memang bukan jenis jiwang sebenarnya! Aku cuma ingin meluahkan sesuatu dalam blog ni..tapi x sangka sesukar ni)

Thursday, March 5, 2009

Salah akukah??


Korang pernah habiskan masa hampir 2 mggu berulang alik gi ofis client semata-mata nak tunjukkan paper yang asyik x memuaskan hati mereka ni? Menyiapkan kertas kerja untuk meeting bukanlah masalah besar bagi aku. 2-3 kali kena reject pun, bukan lah masalah yang terlalu besar sebab itu hak kamu….kan kamu client!

Tapi jika dah sampai 7 kali aku proposed dan kamu masih reject…itu sudah melampau!
Termasuk arini, sudah 2 kali paper aku x boleh dimasukkan dalam meeting board…gara-gara client yang banyak sgt songeh nya!

Nak menyediakan kertas kerja ni bukan perkara susah sebenarnya….tapi untuk memuaskan hati client itu yang susah! Pembetulan yang perlu dilakukan pula bukan pada perkara major tapi hanya untuk supporting document!

Katanya, “ Meeting ni bukan saja orang2 teknikal sahaja yang dtg. Yg non-technical juga turut serta. Jadi design kamu mesti jelas. Biar semua orang boleh faham!”

Aduh! Bodoh sangatkah orang2 ni untuk memahami basic dalam matematik? Tak kan lah untuk mengira volume excavation terlalu sukar untuk kamu semua memahami, hingga terpaksa aku jelaskan dalam bentuk drawing cross-section, plan view, 3D dan sebagainya!

Kalau untuk mengira volume trapezium pun kamu ada masalah…mungkin masalah itu bukan dari aku…mungkin patut kamu yang perlu kembali gi sekolah rendah! Cittt…


Wednesday, February 25, 2009

Cerita tentang Ayah...



AYAH!


Peranan seorang ayah dalam membentuk hidup seorang anak sangat besar maknanya. Hj. Adenan b. Hj. Sharom…erm tu nama ayah aku. Hujung tahun nanti ayah bakal menjejaki usia 61 tahun. Jgn tanya kenapa aku tulis entry kali ni mengenai ayah aku. Saja je…heheee…Aku nak cerita peranan ayah dalam membentuk aku menjadi diri aku sekarang!


Ayah, orangnya pendiam. Sangat pendiam sebenarnya. Tapi dalam diam sgt tegas mengajar anak2. Ayah juga orangnya sangat rajin bekerja. Aku malu kadang2 dengan diri sendiri. Pada usia skrg ayah masih tidak kenal erti berehat. Masih aktif mengusahakan perniagaan sebagai kontraktor kecil-kecilan. Aku yang baru 4 tahun bekerja sudah terasa malasnya…bagaimana ayah sehingga kini masih tidak butuh utk duduk berehat di rumah!


Ayah pendiam tapi sesekali masih mampu membuat kami sekeluarga ketawa dengan kata-kata usikan yang bersahaja. Dan aku mewarisi sikapnya ini! Gemar usikan yang bersahaja. Ayah garang, tapi garangnya bertempat. Sepanjang tempoh kedewasaan aku, baru sekali aku merasai pukulan dari seorang ayah. Ketika berusia 9 tahun disebabkan keasyikkan aku menonton siri kartun kegemaran aku Doraemon. Leka waktu maghrib yg hampir ke penghujungnya….sedar2 tali pinggang hinggap di belakang. Mencecet aku melarikan diri…heheeee…itulah kali pertama dan terakhir!


Masa aku kecik2 dulu, bila orang tanya apa yang aku nak jadi bila aku dewasa, aku akan jawab penuh yakin. Aku nak jadi juruterbang. Aku sgt into dengan kerjaya ni. Ayah dulu kerja sebagai askar dan aku sgt suka tgk ayah pakai uniform. Hensem…heheeee… nampak hebat dan bergaya. Tapi aku x pilih kerjaya askar sebab x sesuai ngan perempuan. Sebab tu kerjaya pilihan aku masa tu nak jadi pilot utk jet pejuang. Giler punya bergaya!! Aku punya suka ngan baju uniform askar sampai mak terpaksa outer seluar celoreng ayah jadi kecik utk aku pakai. Masa dulu mana ada jual baju askar utk budak2 cam skrg! Jd org yg memberi influence dalam persepsi aku terhadap kerjaya, ayah lar orangnya!


Ketika aku di alam persekolahan, aku memang aktif bersukan. Dari zaman sekolah rendah sampai sekolah menengah. Satu2 nya sukan yg aku sgt into pada masa tu tentulah hoki. Aku memang aktif gila main hoki ni. Masa sekolah rendah aku main untuk state. Bila dah masuk sekolah menengah aku lagi aktif. Selain dari main utk sekolah aku gak join club luar. Dulu aku main untuk club Taiping Junior Girls. Dan aku memang kena bg kredit utk ayah aku sebab dia yg byk menyokong aku dalam sukan ni! Coach aku pun kagum ngan ayah dulu sebab memang rajin giler antar aku gi training setiap pagi Ahad kat padang Esplanade. Antara perkara yg sgt menyentuh hati, bila aku dapat hadiah set kelengkapan hoki dari ayah bila aku nak pergi pemilihan kebangsaan. Masa tu tengah sibuk ngan persediaan untuk Projek Tunas Jaya 98 bersempena ngan sukan Komanwel 1998 kat negara kita!


Selain bersukan aku aktif ngan persatuan Kadet Remaja Sekolah. Sekali lagi, ayah memang x berkira. Dari bab nak beli pakaian seragam smpi duit nak buat aktiviti ayah byk bg sumbangan. Klu aku terlibat ngan aktiviti camping, ayah beria menurunkan ilmu utk survive dalam hutan. Kan ayah bekas tentera! Heeheee…


Ada satu peristiwa yg meninggalkan kesan dalam hati aku. Ketika itu aku terkena sejenis penyakit yg orang kampung aku panggil kayap (bukan kurap tau!). Kena dekat area pinggang aku…bertompok2. Sakit tu bila waktu malam makin bertambah berdenyut. Aku kena masa aku form 2 x silap aku. Ayah yang jenuh bawa aku pergi berubat. Mana tempat orang cakap elok, ayah akan bawa aku pergi. Satu malam tu sebab x tahan sakit aku menangis duduk dalam bilik. X keluar bilik untuk makan malam. Masa tu ayah masuk bilik aku dan pujuk ajak makan. Ayah menangis bila tengok aku nangis teresak2 cam budak2. Itulah peristiwa yang aku x dapat lupakan tentang ayah! Sebab aku x pernah tgk ayah menangis.


Dalam famili, aku x nafikan selain dengan adik hubungan ayah ngan aku sangat rapat. Akak ngan abang lebih rapat ngan mak. Ayah dan aku pernah berkongsi minat yang sama iaitu memancing. Mula2 aku sekadar teman setia ayah time gi memancing tapi lama2 aku minat jugak. Tapi itu dulu masa aku kecik2 dulu. Makin dewasa hubungan aku dan ayah dah x serapat dulu. Mungkin ayah berjauh hati. Mak pernah cakap ayah mengadu anak2 semakin jarang menelefon dia. Sedangkan masa aku belajar dulu setiap kali aku telefon mak aku mesti akan berbual dengan ayah lepas tu. Setiap kali aku dengar suara ayah mesti rasa sedih sebab ayah selalu tanya bila aku nak balik bercuti.


Sekarang bila dah makin dewasa, aku semakin rasa takut. Takut sebab tak mampu layan ayah sebaik layanan dia pada aku. Ayah bukan jenis orang yang banyak cakap. Jadi itulah masalah aku sekarang. Jurang komunikasi dah semakin jauh! Sesekali bila menelefon ayah jenuh aku memikirkan point utk berbual. Aku tahu ayah x baca blog ni dan aku x rasa pun ayah tahu kewujudan dunia blogger ni. Tapi aku tetap nak luahkan di sini, aku sangat sayangkan ayah. Selain mak, ayah orang yang paling banyak menyokong aku dalam menjalani kehidupan! Walaupun aku x pernah katakan betapa aku sangat mengagumi dan menyanjungi ayah….ayah tetap idola aku selamanya!


Monday, February 23, 2009

Time Out!!!



Dalam melalui hari-hari yang sangat sibuk kebelakangan ni perlu diakui… aku sgt tertekan. Blog aku ni hanya mampu dibuka dan menjenguk entry bloggers lain. Ada yg aku sempat tgglkan komen ada yg sekadar aku singgah utk baca entry2 terkini.

Huhhuhu…jemputan makan2 kat umah akak
one love pun aku x dapat dtg. Poyo jer aku ni..yo..yo..jer ckp ngan kak nurul nak dtg. Klu kak nurul baca entry kali ni….sori yer…klu ada peluang gi minum2 sy belanja ek..hehhee…

Erm…perlu aku kabarkan pada korang semua. Dalam dok sibuk2 ni aku masih gak sempat bercinta…heheeeehee…sungguh…aku jatuh cinta kali ni. Kali ke berapa??? Fuuhh…dah tak terhitung. Hari2 aku angau…kena dengar suara. Time aku sibuk depan pc memang akan sentiasa ditemani ngan DIA. Aku kenalkan kat korang nama dia ESTRELLA.



Hahahaaa…kat mana aku jumpa? Kat
sini. Ckp byk pun x guna. Check it out ok.

Sunday, February 15, 2009

Ada apa dengan JAM TANGAN?



Apa yang menarik tentang jam tangan?

Dari aku kecik smpi dah x berapa kecik ni....ni salah satu aksesori yang aku kumpul. Aku suka pakai jam tangan.


Apa yang menarik tentang jam tangan?

Jam akan menunjukkan kita waktu. Orang yg x suka pakai jam tangan menunjukkan orang tu x menghargai waktu.


Apa yang menarik tentang jam tangan?

Ada banyak reka bentuk yang menarik dan unik tetapi fungsinya yang utama masih satu iaitu menunjukkan waktu.


Apa yang menarik tentang jam tangan?

Kita boleh dapat dimana2. Dari gedung2 mewah hingga ke tepi jalan pun ada orang jual.


Apa yang menarik tentang jam tangan?

Suma orang mampu pakai sebab harganya ada yang murah ada yang mahal.


Apa yang menarik tentang jam tangan?

Sebab kita pakai di tangan bukan di kaki...hehehee...


Apa yang menarik tentang jam tangan?

Sebenarnya jam tangan tu akan lebih menarik bila seseorang yang bagi kat kita. X kira lar berapa harganya atau cam mana rupabentuknya....bila orang yang kita sayang yang bagi...itu sangat beerti sekali....dan aku baru dapat satu semalam...kui..kui..kui...itu jer yang aku nak bgtahu!!!!

Sekian, terima kasih.