Thursday, August 20, 2009

Ini kenangan Ramadhan aku...

Assalammualaikum...

Selamat menyambut Ramadhan al Mubarak jua selamat menjalani ibadah berpuasa kepada semua semua pembaca blog aku. Terlebih dulu kena minta maaf byk2 kalau ada yang terasa dengan entri2 aku sebelum ni. Kesalahan korang?? Jangan risau...mana ada buat salah. Kalau ada pun aku maafkan ok! 0-0!

Bercerita tentang Ramadhan, teringat kisah aku dulu2 masa zaman budak sekolah. Nakal sikit aku ni. Pernah gak beberapa kali ponteng puasa dengan hanya minum air kolah kat surau sekolah.

Air kolah?? Yer...betul...air kolah kat sekolah rendah aku dulu. Masa tu rasa sedap bukan main air kolah tu....sejuk jer bila melalui kerongkong aku yg tengah dahaga gila time tu! Dingin sekali....ahhh....sedapnyer...heheeee...

Ada lar 5-6 kali gk aku telan air kolah tu...sebab tak tahan sangat ngan cuaca panas. Bila rasa dahaga jer...aku minta kebenaran kat cikgu cakap nak gi tandas tapi sebenarnya melencong gi surau. Korang mesti tanya kenapa aku x minum jer air paip kat dalam tandas kan? Dulu aku fikir air dalam tandas tu kotor. Mana bleh minum. Buat basuh u'ukk..boleh lar...Sebab tu aku x minum air paip kat tandas. Amacam? Bijak tak aku! Heheheee....

Suatu hari nak jadi cerita, ustaz kat kelas aku telah membuka satu rahsia besar! Yang bila aku igt aku akan muntah hijau dibuatnya! Nak tau apa? Ustaz cakap, kolah kat surau tu dah lama x basuh. Tak tahu apa yang ada dalam kolah tu sebab kolah tu bertutup. Mungkin ada cicak mati....jadi air kolah tu tak selamat diminum. Masa ustaz cakap macam tu terfikir gak oleh akal aku yang bijak ni....errmmm...patut ar rasa air kolah lain jer dari air paip mungkin betul kot cakap ustaz tu. Sejak dari tu aku tak minum lagi air kolah. Kalau dahaga sgt aku rembat air paip kat kantin. Caranya?? Mudah jer! Aku buat2 basuh muka sambil2 tu telan lar air. Tapi xboleh buat kerap sangat. Orang mudah perasan...heheeee...

Tapi tu dulu...cerita masa aku sekolah rendah! Sekarang mana ada buat lagi....heheee...apa kelas minum air paip klu x pose...kat ofis aku ni kan ada mineral water bertong-tong....rembat jer....heheeee....woi...aku acah jer ar!

K, ar aku stop dulu setakat ni. Malam ni bz ler aku ek..yer lar, nak list down bazar2 ramadhan sekitar shah alam ni....kena susun ikut hari supaya x tertinggal...pastu nak fikir esok nak sahur apa...nak buka ngan apa lak...haiii...bz ni....opppsss.....lupa lak...malam ni dah start terawih gak! Jadi jangan buat2 lupa ek!

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA! MOGA KEDATANGAN RAMADHAN KALI INI MENDATANGKAN SERIBU RAHMAT UNTUK KITA! AMIN....

15 comments:

meare said...

bijak,mmg bijak,muahaha...
anyway,salam ramadan utk hg gak.

Solehah said...

selamat menyambut ramadhan jugak

ladymiaka86 said...

salam ramadhan..

slmt berpuasa.. maaf andai tersalah kata terkasar bhs..

p/s: blh la emailkan ke list bazaar ramadhan tu kalau dah siap kat cik sue.. hehe.. blh gak pegi meninjau2 sekitar shah alam ni.. hikhikhik

sharamli said...

euwwwww
geli kal0 ada cicak ke pa..
k0lah kt umah yg bersih p0n xsanggup nak telan...

cerpelai said...

Hahahaa..
Selalunya yang kotor tu laa yang sedap bukan main ye tak?

Perisa semulajadi tuuuu..

@tune® said...

kitorang panggil paip sekola..ala² pepsi cola...

nyamannnnnnnn

oops!!!kantoi buka pose

cahaya said...

kukukuk..
mmg biJok Pah ceghoh(org kelantan slalu ckp mcm ni..tak tahu kenapa...)hahahah..
dah bebesor ni takde cuti umum ke..kukukuku(^^p)

Aku... Dia... Kamu.. said...

meare: tq..tq..

solehah: selamat!

ladymiaka86: insyaAllah akan dipertimbangkan. Selamat berpuasa!

sharamli: heheheee...

cerpelai: setuju bro!

@tune: heheeee...

cahaya: bleh jer klu nak cuti..apply EL ek!

Anonymous said...

a

deanz said...

Salam..

Gua 8 rekaat campur 3..

*salam kenal & slamat berpuas

ArELeEz said...

waaaaa....... kembang tekak aku tau! cicak mati tuuuuu...! isk2.. sib baik skang hang dah insap. ;P

[S]itie [B]Um [B]Um said...

moga ramadhan kali ni lebih baik

dcrysz said...

lama jugak x menjengah kengkawan....
urm...salam ramadhan jugak...

syahbandar87 said...

mmg kenangan.hehe..papepun slmt berpuasa..salam persahabatan
:)

eja said...

selamat hari raya..maaf bebanyak..