Friday, May 22, 2009

Kisah dulu dan sekarang!

Assalammualaikum!

Sekarang ni dah 2 minggu cuti semester berlalu. Teringat masa aku belajar secara fulltime diploma dulu, time cuti memang amat di tunggu sebab time tu lar aku lari balik rumah. Sedang cuti ari weekend pun aku ble lari balik rumah ini pulak cuti semester...lagi lar aku cabut awal2!

Dulu aku belajar di UiTM Arau, rumah kat Taiping. Cara mudah dan fleksibel balik kampung ialah naik keretapi. Selalu gak aku buat perangai tak senonoh naik keretapi tanpa beli tiket keretapi. Bukan aku x nak beli tapi tiket nak balik selatan selalu habis! Aku selalu membebel apasal lar diaorg ni, time aku nak balik jer mesti ramai ler plak yg nak balik arah selatan gak smpi tiket keretapi pun ble abis. Aku lak jenis last minit plan blk tepeng. Ari Jumaat ptg jer mesti ttba rasa gelisah duk dlm bilik. Time tu trus pack barang trus cabut!

Nak naik keretapi x der tiket ni ada cara gak. Muka kena selalu confident! X ble cepat buat muka gelabah! Strategi paling penting ialah kena berdiri dekat dengan pintu menghubungkan gerabak ke gerabak! Ni penting sebab ble nmpak pakcik tiket masuk check tiket. Bila nmpak jer, aku buat2 jalan gi gerabak sebelah. Abis2 busuk pun aku lepak kat kantin keretapi. Buat2 minum. Klu pakcik tu dtg, aku akan ckp tiket ada kat member kat gerabak sebelah. Slama 3 tahun belajar kat Arau memang selalu aku balik free smpi Tepeng. Kadang2 ada gak aku turun kat Butterworth beli tiket dulu bru naik balik, tapi lebih kerap aku naik free jer!

Tapi ni citer dulu2 lar. Sekarang aku dah lama x naik kenderaan awam. Gi mana2 suma naik motor buruk aku. Klu der duit lebih nak isi minyak aku gerak ler ngan Kelisa aku. Tp aku lebih santai gi mana2 naik motor senang nak mencilok! Cuma ada satu masalah ngan naik motor ni iaitu bila ada mamat bodoh mana lar plak yg x reti2 nak servis motor agaknya...asap punya lah tebal! 100m korang dah ble nmpak asap berkepul2! Pastu bawa cam siput! Sebab motor aku pun buruk aku nak potong x lepas lar plak. Terpaksa ikut belakang! Time camni aku rasa nak maki BODO betul ler! Camni punya org pun ada. Camner lar ble bw lagi motor yg ekzos dah kuar asap berkepul2! Klu aku...malu nak bawa...humban jer dlm sungai! Perangai memang x serupa manusia betul lar! Nyusahkan org jer nak sedut asap motor buruk diaorg ni!

Korang ada yg buat perangai mcm ni??? Ermm...memang hampeh ler!!

13 comments:

ArELeEz said...

i xmain la naik moto.. i naik M.E.R.C.E.D.E.S jer.. ahaks2..

sharamli said...

0it...xbaek tw....kit0rg yg nek bas yg baya pastu buang tiket p0n pakcik bas xcaya dh baya...b0ngek t0l...

ala..sian 0rg tu..k0t2 dy xmmpu nk beli m0t0 baru k0t..nak humban syg lak..lain la awk....byk wit..hik3

cerpelai said...

Hahahaa..
Pernah laa jugak time kanak-kanak riang dulu.. Naik bas yang sesak pastu menyorok kat celah-celah orang ramai.. Bila konduktor bas datang gua buat bodo je.. Selamat duit gua..

Lagi satu gua pernah kencing duit bini gua masa belum kawin dulu.. Naik LRT tapi gua ada 5 ringgit je.. Pinjam duit bini kata kat dia yang gua takde duit kecik padahal memang tengah sengkek habis..!! Belalang kunyit pun lagi kaya dari gua masa tu.. Hina betul rasanya..

Edehh..!!

Jangan ikut perangai gua ye kengkawan?.. Gua ni tak semiak perangai sebenarnya..

Aku... Dia... Kamu.. said...

areleez: cehh...berlagak betul hg ek! Woit tu baru testing suda mau anggap kereta sendri ker! Citt..ini punya olang pun ada ker! hahahaaa...

sharamli: Tu lar muka mung x cukup untuk menimbulkan simpati di hati pakcik konduktor tu..tu ler pasal pokcik tu x caya! Lain kali berguru lu dengan diriku yg sgt innocent ni ek!

cerpelai: Ada gak org ikut perangai gua ek! Gua igt gua dah cukup otai..ada lagi otai rupanya..heheee..tp gua salute ngan bini bro! Klu gua...sure gua halau jauh2 heheee..

Precious said...

Uih ... lupe ler. Lom beli tiket nak balik coti skolah nih. Kalau tiket abih, nangis tak berlagu ler aku. Naper ler KTM tak jual tiket online, tak paham ler aku ...
Nak balik free, tak sanggup !!! Hih hi hi hi ...

inna hayati said...

eh..eh..kalau saya mesti nervous giler nak nek free nih..cayalah kamu!! nanti dah kaya kamu jangan lupa sedekah kat org kat tepi2 stesen ketapi tu... :)

hikayat aku dan mereka said...

haha.. berani2... tapi bukan saya orgnya yg akan buat gak.. hehe.... tak penah lg la buat... sbb rasa bersalah...
tapi pernah buat sekali ni masa naik bas rapid masa nak balik kelas.. masa tu bukan taknak byr.. dah pegang duit dah.. tapi kalau masuk dari pintu depan,confirm tak dpt masuk sbb ramai org.. so.. saya n kawan2 saya pakat masuk ikut belakang mcm org ada tiket... rasa bersalah gile... kdg2 ada la rasa bersalah sgt.. so.. turun tu akan pi byr jap.. hehe.. tapi itu la.. takde gunanya dpt tiket tu dah... aiyoyo...

tentang motor.. takde motor... nak bwk kete,lesen belum ada... hehe...

cerpelai said...

Huishh.. Mana ada otai sis..
Tu namanya perangai cam jibraun..
Kehkehkeh..!!

Tu la pasal.. Nasib baik bukan sis yang jadi bini gua.. Tapi kalo nak jadi pun buleh je.. Ada lagi 3 kekosongan jawatan.. Hahahahahaa..!!

(sambil pakai helmet takut kena baling pinggan dengan bini..)

cahaya said...

mmg besh nek moto dari keter..cilok sana...cilok sini.....yang penting sampai....hahaha...

Aku... Dia... Kamu.. said...

precious: Haaa..gi cepat2 ble tiket! Aku pun heran gak apsal x der tiket online. Tp aku rs sebab tiket ketapi ni merah sgt kot. 2 yg dioarg mls buat online.

inna hayati: X per den x yah tggu kaya. X kaya cam skrg pun den dah kasi sedekah org tepi2 jln. Amacam? Baik hati x den ni? (sambil buat hidung kembang)

hikayat aku dan mereka: bukan berani sgt pun. Tp sebab nak blk sangat dan x der choice lain tu yg terpaksa gak. Klu x naik ketapi mmg x merasa blk kg..huhuuhu..

cerpelai: Ciss...gua kuntau lu baru tau...hehehe..

cahaya: naik motor mmg plg besh dlm dunia! Hidup motor!!

sharamli said...

eleh....0rg xkn wat muka kesian 0kkkkkkkkk...
hua3

meare said...

ooo,ni keje hg kat arau dlu ek?patut pn slalu balik tepeng,naik ketapi free rupanya,ish ish ish...

Aku... Dia... Kamu.. said...

sharamli: xper kamu buat muka kiut kamu tu jer ek.

meare: hehheeee...itulah rahsia aku sebenarnya! Korang mesti igt aku ni kaya sgt nak blk umah tiap2 minggu ek..hehehee..