Monday, January 19, 2009

Kena tindih / Sleep paralysis


Ini aku baru dapat info yg dihantar kat email aku. Sumbernye saper...x der lar plak dinyatakan. Aku cut n paste jer untuk kongsi ngan korang suma. Aku bacer blog dzul cam syok jer citer antu. Blog mr blind ngan hajimeee pun ader gak citer antu. Maybe ni citer ni bleh bagi some explanations to u ols ek!


Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu.Fenomena kene tindih...kepercayaa n dan kebenaran.. Just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni....... betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) ... kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar... boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia.... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis' .

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara)....temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis).

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so, bila kita bangun, RAS switched on balik... kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full.. kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....

Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations( halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..) Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:

1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama

2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)

3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)

4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2

5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayu beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)

6. orang yang ader penyakit narcolepsy.

So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu.. Korang lagi hantu sebenornye.. .......tapi kalau korang yang terutamanaya kaum wanita tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek laki jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti tebakar lak laki..bacalah Alhamdulillah. ...

ader kerr..

16 comments:

razor said...

orait. sains dan misteri. mmg la tak sama. ni aku nak lawan debat. hehe.

ust haron din bercakap mengenai jin.

biasanya fenomena kena tindih ini berlaku bila kita baru nak mula terlelap! kebanyakannya begitulah.

tapi ust haron din kata. 1st move yang kita buat sejak kita mula tdo.
kita akan kena tindih.

pandangan beliau, kita sebenarnya telah tdo di atas jin yang mana kita tak nampak kewujudannya. since itu tempat dia tdo terlebih dahulu (pada waktu itulah), so, dia yang sebenarnya terlebih dahulu yang 'kena tindih' oleh manusia. apabila kita move kedudukan kita, masa tu jin berkenaan bertindak balas (kira revenge la).

pengamatan aku pun, aku tak pernah berjaya habiskan ayat kursi masa kena tindih. kalau berjaya, serta merta aku juga berjaya dapat gerakkan semua anggota.

sebab tu, sebelum tdo kita di nasihatkan tepuk bantal 3 kali dengan baca tettt (sumpah, aku tak hafal ayat tu. sila rujuk dgn ust2 yang bertauliah. malu je. huhu). dengan ayat2, doa2 dan 3 qul insyaAllah kita terselamat dari gangguan jin2 dan bisikan syaitan.

nyway, cerita kehidupan jin yang kita tak nampak ni, kalau nak cerita 17 dekad pun tak habis. sebagai pelajar, saya tak sangkal dakwaan anda. sains dan misteri tak sama kan?

aKu..DiA...kAmU said...

razor: Cehh...ko lawan tokei nmpak komen pajang2 ni ek. Iyolar...aku setuju bila ekau citor dari segi misteri. Sbg islam aku wajib pecaya kewujudan jin ni tp sebab x pernah alami aku anggap hantu2 tindih ni cam mistik2 jer. Biasalar aku ngan jin ni x berapa ngam sgt...kui..kui..kui.. Tp bila aku x pernah jumpa n kena ngan antu nie...jg ler ada sesape yg gatal gi hantar hantu gi umah aku lak! Tengkiu 4 da info RAZOR!

razor said...

hehe..

saje je nak lawan tokey tadi..sedar2 komen aku jadi panjang lak..

keskeskes..

one love said...

bagus!

sbb aku tau hal ni lama dah...
makanya dengan lu memberi info begini, harap ramai yang lebih percaya pada Tuhan daripada Hantu

hanis said...

good info

BudAk hijAu said...

very gud!!!

heh~

bB sYasYa said...

i already noe bout dis fact...
someone had told me a few year ago...

Dato Paduka Masri said...

wow.... kena tindih....

tOyO said...

Saje nk share cerita..

Seingat akulah..ada 3 kali aku kena peristiwa kena tindih..1st masa Form 5, 2nd ms aku umur 19 and last time masa umur 23..

mende berlaku dlm keadaan ak separuh sedar..x pasti aku tgh tido or jaga time 2..persamaan antara cerita ini setiap kali aku akan didatangi lembaga hitam..yg ketawa kuat, nyaring bernada jahat..

1st time mmg cuak sgt2..berpeluh2 gile,..2nd time still takut gak lah..last time ntah cam steady..xde baca ayat pape pun..siap leh marah dia balik..hehehe..

itu saje..(^__^)

@t00neY r00neY® said...

thanx razor..
tu ko sdar komen ko panjang..
kalau xpanjang..

thanx gak kt tuan rumah..
dulu kawan saye pon ade xplain pasal mende nih...
dah dabel triple da pasal mende nih...

rase diri sungguh informatif suda

cahaya said...

oooo..cenggitu erk?tapi naper bile baca ayat kursi jerk leh gerak..biler org sentuh sket jer leh gerak...ayok...tak tahu..hehehehe..very informatif la...nak konsi gak nih..kalau dlam bidang aquaculture, RAS tu recirculating aquaculture system..hatchery yang saya jaga guner sistem ni r..hehehe

Dzulkarnain Mohamad said...

penerangan yang bagus dari sudut sains...sebijik macam apa yg pernah aku kena..

tp benda2 macam ni kita kena cari orang yang pernah kena..apa yang dia rasa pasal hantu tindih/seep paralysis tu..

sebenarnya teori sains tu betul ke tidak?..

kadang2 kita boleh meragui fakta sains juga seperti kita meragui fakta-fakta ghaib..

dua2 pun boleh diragui..

aku rasa seolah2 fakta sains ni telah direka utk membuktikan kebenaran sains melebihi fakta ghaib..

aku pasti kajian ni dijalankan bila seseorang sering mengadu ditindih dan bukannya sebelum seseorang mengadu ditindih..

lalu keluar la teori2 sains yg mcm ni. ohh..ini disebabkan itu..disebabkan ini..

bila kita berada antara 2 fakta yg bertentangan..antara sains dan ghaib..mmg kadang2 susah nak dijelaskan wei..kalau kau kena kau tahu la sendiri..hehe..

nnti la aku cerita pasal sleep paralysis/hantu tindih yg paling teruk pernah kena kat aku masa ting 3 dan kau akan dapati macam fakta sleep paralysis ni..kalau aku tetiba rajin nak cerita la..

haha..aku pun tak tau kena hantu tindih atau sleep paralysis..ah, lantakla yg penting masa tu aku panas hati la..

abis tu nak biarkan yang misteri tinggal misteri ke?..tanya aku kpd diri sendiri..hahaha

mrblind said...

gua mana layan cerita-cerita hantu ni weh..seram sejuk gua..

moon said...

salam kenal.
nk debat gak
tp bawah umo.hehe.
nyway, kne tindih n crem uh..
ade possibility due2.
(alamak betul ke eje uh)
ehehe.

alif-mikail said...

nanti koi hantar puaka ni yang merapik? hahaha

Hulubalang Derhaka said...

Tapi kita tak boleh ketepikan kewujudan perkara ghaib yang telahpun dijelaskan di dalam Quranulqarim..
Sains dengan fakta dan penghuraian..
Misteri alam sehingga kini tak ada siapa pun yang dapat menjelaskannya dengan terperinci ye tak?..
Cuba detailkan tentang roh.. Gua nak tengok gak professor mana yang terer sangat tu.. Kehkehkeh..!!

أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ - وَيَسْأَلُوْنَكَ عَنِ الرُّوْحِ قُلِ الرُّوْحُ مِنْ اَمْرِ رَبِّىْ. سورة الإسراء: الآية: 85

Ertinya: Dan mereka akan bertanya kepada engkau wahai Muhammad tentang roh, katakan olehmu roh itu adalah daripada urusan pekerjaan Tuhanku