Saturday, January 25, 2014

Bila Tuhan menguji...

"Allah SWT menguji kehidupan kamu dengan dua perkara. Satu diuji dengan nikmat atau satu lagi diuji dengan musibat. Ramai manusia berjaya jika diuji dengan musibat tetapi ramai yang tersungkur atau lalai bila diuji dengan nikmat. Lumrahnya manusia ini bila susah akan kembali pada Allah SWT dan semakin dia mendekatkan diri denganNya. Tapi bila senang ia akan lalai dan semakin jauh dariNya."

Minggu ni banyak perkara baik berlaku. Alhamdulillah! Allah sedang menguji aku dengan nikmatNya. Moga aku sentiasa beringat tentang ini. Pertama aku baru sahaja dapat bonus dari pihak syarikat. Untuk pertama kali sepanjang kerjaya, aku dapat 2 bulan sebabnya team kami berjaya completekan projek. Sekarang aku dah officially berpindah ke site baru di Putrajaya.

Selain dari tu, semalam aku berjaya closed sale dengan member aku. Dia client 1st aku untuk buat cash investment dan bestnya dia nak buat DDI setiap bulan. Aku macam panic skit sebab masa jumpa mula2 aku ingat dia cuma nak dengar jer aku membebel pasal public mutual. Jadi aku tak bersedia nak prepare borang2 semua. Tetiba dia cakap nak masuk. Terus aku kelam kabut pergi ambil borang dalam kereta. Alhamdulillah! Semalam juga lepas jumpa member tu, aku jumpa lagi seorang client untuk ambil signature dengan thumbprint dia untuk closed epf investment. Apa yang aku perasan kalau buat sales dengan orang lelaki ni senang sikit. Clients aku setakat ni semua lelaki. Ada seorang jer kawan perempuan aku yang masuk dengan aku. Orang lelaki cerita lebih kurang sikit terus deal. Tak banyak tanya! Kena cari lebih ramai lagi client lelaki lepas ni....heheee..

Tarikh untuk umrah aku pun dah deal. Mama cakap 9hb April ni. InsyaAllah!  Next week aku  akan balik Tepeng sempena cuti CNY. Site aku tutup 5 hari! Best cuti panjang!

Ermmm....ada lagi satu perkara yang aku nak cerita. Dekat site aku yang baru ni, aku kembali bertugas dengan senior lama aku. Meyampah betul aku dengan dia. Kerek semacam jer! Kurang ajar plak tu. Dia punya jer betul, orang lain semua salah. Dulu masa kat site lama bila aku ngn sorang lagi member nak cakap pasal sesiapa kami akan sebut nama gelaran. Untuk senior kami ni kami gelar Ayob! Tadi masa aku belek2 fb aku ada member aku shared ciri-ciri orang yang sombong. Bila aku baca baru aku tahu Ayob ni dah. terkena penyakit tu lar. Semua ciri-ciri tu ada kat dia. Huh...baru aku tahu!! Moga dia sedar diri dan moga aku punya kesabaran tinggi berurusan dengan orang macam ni untuk jangka masa 3 tahun! Sabar jer lar....

No comments: