Tuesday, June 17, 2014

Kerja baru lagi...

Yer aku dah dapat kerja baru! Untuk kali yang keenam aku bakal bertukar kerja lagi. Tiap kali aku azamkan ini pertukaran kerja yang terakhir untuk aku. Tapi tiap kali juga aku tukar fikiran bila masuk tahun ketiga perkhidmatan aku.

Kali ni aku bakal sertai pula salah satu company GLC dalam negara. Masih dalam bidang yang sama tapi berbeza skop kerja. Masa mula-mula interview memang berharap sangat untuk dapat kerja ni. (Selalunya pun aku memang macam ni orangnya...suka berharap..selalu fikir diri macam hebat sangat sampai semua orang nak ambil bekerja...huhuu..) Sanggup datang semua interview yang dibuat secara berperingkat2 sehingga aku masuk stage akhir. Alhamdulillah, berkat doa semua aku dapat kerja ni.

Tapi sekarang, perasaan berbelah bahagi lar pulak. Betul ker tindakan aku tukar kerja ni? Aku dah cukup selesa dengan kerja sekarang. Gaji dah okay. Dah ada bonding dengan bos2 dan clique2 aku. Yang paling best boleh 'ular' sesuka hati time kerja. Tiba2 nak berhenti pulak. Konon sebab nak cari kerja 5 hari seminggu dan bosan dengan kerja yang makin kurang cabaran. Aku akui aku serba salah bila selalu sangat 'mengular' time kerja. Aku bukan sengaja tapi ini semua sebab aku banyak masa free dan tak tau nak buat apa sbb skop kerja aku tak banyak lagi. Projek baru nak mula memang macam ni dan kesabaran aku tak lar tinggi sangat untuk buang masa dengan sia2 dan makan gaji buta...huhuu.. Aku sukakan cabaran! Cabaran yang buatkan aku semangat bangun pagi2 untuk datang kerja. Aku rindu masa aku sibuk dengan projek KLIA2 dulu. Tak ada masa nak curi2 tulang macam sekarang. Sebaik projek KLIA2 dah nak siap dan kena pindah putrajaya untuk projek baru, semangat kerja aku dah hilang entah kemana.  

Kerja sekarang paling seronok sepanjang aku bekerja. Tapi itulah, keseronokan tu bermusim...ada stage2 nya yang nak dilalui. Aku tak ada semangat nak tunggu bahagian structure naik...huhuu..lambat lagi kot! Betul ker tindakan aku terima tawaran kerja baru ni? Serba salah dibuatnya!!

No comments: